Városlista
2021. október 27, szerda - Szabina

Hírek

2013. Április 26. 06:10, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház, fotógaléria: Tilinger Sándor

„Az a székely Ambrus…”

„Az a székely Ambrus…”

„Őszinteség, megismerés, alázat, játék, mesterség, önérzet - ezek a legfontosabb fogalmak Ambrus Sándor életében és munkásságában.”

Baráti találkozónak indult, szinte életmű-bemutató kiállításként valósult meg az az emlékest, melyet Ambrus Sándor családtagjai, a dombóvári Székelykör és a dombóvári Művelődési Ház munkatársai szerveztek a szobrászművész halálának 5. évfordulójára, április 11-ére a kultúra otthonába.

A segítségével épített kemencében sütött kenyérhez a dúzsi Lehmann család nem csak bort kínált, hanem Mester László „Pintyő”-vel kiegészülve Maraszin Mónikának zenei kíséretet is biztosított a kedvenc dalok elénekléséhez. Dr. Nagy Miklós elszavalta a művész hitvallását jelentő Viszonylag című Szilágyi Domokos verset, Friedrich László, bajai rajztanár a tanár-diák kapcsolaton sokszorosan túlmutató mester-tanítvány viszony értékeiről beszélt. A költészet zeneisége mellett a muzsikát Ambrus Sára fuvolajátéka, a régi székely és egyházi Himnusz eléneklése pedig az együttes élményt képviselte.

„Akiket Sándor is szívesen látna” a késő esti órákig emlékeztek meg a személyes és művészi értékekről 32 grafika, 38 szobor és kisplasztika, sok személyes tárgy, valamint 6 fotó körbejárása mellett, melyek egy héten át voltak megtekinthetők a dombóvári Művelődési Ház Előterében és Kávézó-különtermében.

„Őszinteség, megismerés, alázat, játék, mesterség, önérzet - ezek a legfontosabb fogalmak Ambrus Sándor életében és munkásságában.” - olvashattuk ki nem csak egy 2006-ban róla készült írásból, hanem a mostani kiállításból is. Szilágyi Domokos szavaival: „a világ léptéke a lélek … a lélek léptéke a munka”.

Sándor sokat dolgozott...

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 27. 08:31, szerda | Helyi

Megtartották a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alakuló ülését

A szakmai munkacsoport létrehozását a Dombóvári Rendőrkapitányság kezdeményezte és Dombóvár Város Önkormányzatának támogatásával, aktív közreműködésével jött létre és fog tevékenykedni a jövőben.

2021. Október 26. 14:47, kedd | Helyi

Abszolút Világbajnoki győzelem!

C.I.B.B. szövetség által Olaszország - Bergamoban megrendezett testépítő világbajnokságon Gasparics Zoltán világbajnoki címet szerzett Classic Bodybuilding kategóriában.

2021. Október 26. 11:17, kedd | Helyi

Szent Vendelre emlékeztek Göllében

Több mint 250 éves hagyományt követve gyűltek össze a göllei, kisgyaláni, fonói, kaposvári és dombóvári hívek és elszármazottak a temetőben található Szent Vendel kápolnánál.

2021. Október 26. 08:30, kedd | Helyi

Harmadik alkalommal nyert a Nemzeti Vágtán Tieger Endre

Pintér Szilárd polgármester oklevelet adott át a győzteseknek elismerése jeléül.