Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Április 23. 18:30, hétfő | Helyi
Forrás: Takács Istvánné

Az Alapfy család „négyes fogata” hazatér

Az Alapfy család „négyes fogata” hazatér

Takács Istvánné helytörténész tavaly ősszel Dalmandon mutatta be Felsőleperddel kapcsolatos kutatásainak eredményeit lelkes el- és leszármazottak kezdeményezésére. Most nívós felsőleperdi anzix vár minket Dombóváron.

A legendás Esterházy-uradalom pusztáinak egyik kiemelkedő területe volt a hatalmas történelmi Újdombóvárhoz tartozott Felsőleperd. Itt élt a nagy tekintélyű, emberséges és jó szervező egyéniségként ismert Alapfy Géza jószágfelügyelő és családja, kik közül Attila (1930) fotóművészként lett ismert itthon és a nagyvilágban. A számos szakmai elismerésben (pl. Pécsi József-díj és a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapott Életmű-díj) részesült alkotó évtizedekig élt s dolgozott együtt néhai szeretett feleségével, Németh Ilonával, aki a lovak nemzetközi hírű, szenvedélyes fotográfusa volt. Két fiuk, András és László is a művészi világlátás és önkifejezés területén működik. András (1954) fotóművész, illusztrátor és médiatervező, László (1955) szintén fotóművész s már jelentős grafikusi életművel rendelkezik. Mindnyájan rendszeres és keresett kiállítók itthon és külföldön. Alapfy Attila és Ilona utolsó közös munkáját - a fiaik által művészien gondozott - többnyelvű albumot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Kieselbach Tamás galériája jelentette meg 2010-ben.

Az „Alapfy-négyesfogat” most egy időre hazatér, ugyanis 2012. május 4-én, pénteken 17 órakor nyíló közös kiállításuknak a Dombóvári Művelődési Ház ad otthont.

A tárlat megnyitását követően közönségtalálkozóra is sor kerül, melynek háziasszonya a Felsőleperd-kutató Takács Istvánné lesz, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület vezetőségi tagja.

A kiállítást igen rangos pályatárs, Dr. Albertini Béla CSc fotótörténész, a Kaposvári Egyetem Professor Emeritusa nyitja meg. Közreműködnek Lukácsi Enikő magánénekes és Bothné Vörös Katalin zongorán.

A tárlatra és az alkotókkal szervezett baráti találkozóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítók és a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 13:18, csütörtök | Helyi

„Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Az idei évben az Autómentes Nap keretében rendezte meg Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Sportszövetség a Sport napját Dombóváron, így kapcsolódva az ez évi szlogenhez: „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

2021. Szeptember 22. 08:24, szerda | Helyi

Egy év szünet után szervezték meg idén a Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt

Ismét összemérhették tudásukat az általános iskolai diákok Kurdon.

2021. Szeptember 21. 08:30, kedd | Helyi

A száz éve született Szenes Hannáról nyílt kiállítás Dombóváron

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílt Dombóváron, a Riesz József Emlékházban.

2021. Szeptember 20. 09:48, hétfő | Helyi

Az összetartozás jegyében telt el a somogyi rendhagyó őszi megyenap

Többek között Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész, múzeumalapító is átvehette a Somogy Polgáraiért díjat.