Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Augusztus 28. 05:02, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés az idén

Az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés az idén

Idén a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat a csemegekukorica termés az elmúlt évek 500 ezer tonnás átlagától, a felvásárlási árak emelkednek a Syngenta növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég szakértői szerint.

A vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz kedvezőtlen hatással volt az első vetések kelésére, az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette - fejtette ki Pereczes János, a cég nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvás üszög fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusfertőzés. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével jelentős károkat okoztak. Kedvező ugyanakkor, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól.

Az idei csemegekukorica minősége a szakértő szerint többségében jónak ígérkezik, a termésmennyiség - bár a feldolgozási időszak több mint fele még ezután jön - várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől.

A Syngenta szerint jó hír ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak a korábbi készletek kimerülésével emelkednek, továbbá, hogy - a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően - bővült a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitás a tavalyihoz képest. A hazai termés mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a legnagyobb célpiac Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország.

A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében ismerteti: a csemegekukorica hazai vetésterülete az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal - körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent. Ez a tendencia az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is - megfigyelhető.

Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók, vállalatok állítják elő.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik a 5 legnagyobb csemegekukorica nemesítőházak közé tartozik az Egyesült Államokban. Az A&C elsősorban kiváló étkezési minőségű frisspiaci fajtáiról ismert.

Címkék: csemege, kukorica, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során