Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Január 31. 18:01, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából - jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtöki sajtókonferenciáján.

A tárcavezető megerősítette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja az amerikai jelenlétet szerte a világban, mert az amerikai védelmi minisztérium célja e jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében.

Esper úgy fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia. De leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kivonná katonáit az afrikai kontinensről. Hozzátette ugyanakkor: még nem született végleges döntés az ügyben.

Az amerikai védelmi miniszter a hét elején folytatott megbeszéléseket Washingtonban Florence Parly francia védelmi miniszterrel. Parly akkor azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Mint mondta: "butaság lenne" az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben, mert az amerikai részvételnek még a csökkentése is "súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát".

Esper és a sajtótájékoztatón résztvevő Mark Millay tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kitért az iraki katonai támaszpontok ellen végrehajtott januári iráni támadások amerikai katonasebesültjeire is. Donald Trump amerikai elnök először ugyanis azt nyilatkozta, hogy az iráni akcióknak nem volt amerikai sebesültjük, majd később kifejtette: úgy tudja, a katonák fejfájásra és enyhébb tünetekre panaszkodtak. Esper és Millay megerősítette: 50 katonát ápolnak agysérüléssel, de valamennyiüket enyhébb károsodás érte. Bár - tette hozzá Millay - az állapotuk változékony.

Trump korábbi szavaira visszatérve Esper elmondta: beszélt az elnökkel."Nagyon szívén viseli valamennyi katonánk egészségét és jólétét, s különösen azokét, akik Irakban teljesítenek szolgálatot" - mondta. Hozzáfűzte, hogy az elnök "tisztában van az ilyen sebesülések jellegével".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt