Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 10. 19:15, péntek | Helyi
Forrás: tudósítónk

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

K. Németh András régész A középkori Tolna megye templomai címen megjelent könyvének méltatására jöttek össze a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban február 9-én a helyi és a környékbeli lokálpatrióták.

A Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és a „Fekete István” Kulturális Egyesület közös szervezésében megvalósult rendezvény közönségéhez intézett köszöntőjében Dr. Kriston Vízi József múzeumvezető elmondta, hogy a Helytörténeti Klub előadássorozatát minden hónap első csütörtökén szeretnék megtartani, amelyekre neves előadókat hívnak meg.

A bevezető szavak után Bodó Imre helytörténész mutatta be az új kiadványt, mely a középkori Tolna megye templomait, templomos helyeit tartalmazza. K. Németh András szerző, a Simontornyai Vármúzeum igazgatója diplomadolgozatnak szánt munkája doktori disszertációvá nőtte ki magát, majd - kibővítve kutatásainak legújabb eredményeivel - most könyv formájában is megjelenhetett.

A helytörténész, aki több helyszínre elkísérte a szerzőt, beszélt a jelenleg Somogy és Baranya megyékhez tartozó települések templomhelyeiről is. Kiemelte, hogy a kiadvány nagy értéke a terepbejárás és annak dokumentálása.

K. Németh András elmondta, hogy iskolás éveiben kezdett el érdeklődni szűkebb hazája, Tamási helytörténete iránt. Papp István néhai tamási esperes kéziratait olvasva döntött úgy, hogy a középkori templomok kutatását választja diplomamunkájának. Előadásában bemutatta a Tolna megyéhez, közelebbről is a regölyi Főesperességhez tartozott templomokat és templomhelyeket.

Légi felvételek és egy CD is tartozéka a könyvnek, amelyen mintegy hatszáz fénykép látható elsősorban a helyszíni bejárásokról. Tolna az első, ahol a valamikori megye eddig megtalált valamennyi templomos helyét egy kötetben örökítik meg az utókor számára.

Előadása végén a szerző megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek, hogy e kiadvány megjelenhetett. Az immár hiánypótló művet a résztvevők a helyszínen megvásárolhatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.