Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 12. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Az energianövényekről a Herbáriumban

Az energianövényekről a Herbáriumban

A Dombóvári Herbárium legutóbbi összejövetelének résztvevői ismeretbővítő és igencsak elgondolkodtató előadást hallhattak Molnár Istvántól.

Az Agrár-Béta Kft. ügyvezetője a megújuló energiaforrások hasznosításának fontosságáról beszélt.

Mivel a fosszilis energiaforrások kitermelése nem tud lépést tartani az egyre magasabb energiaigényekkel, ezért az utóbbi években megnövekedett az érdeklődés a megújuló energiaforrások hasznosítására. A geotermikus-, a víz-, vagy a szélenergia igénybe vétele erősen függ a földrajzi elhelyezkedéstől, és a napenergia sem áll rendelkezésre éjjel-nappal. A biomasszát feldolgozó üzemek viszont folyamatos energiatermelést biztosítanak. A mezőgazdasági növénytermesztés és állattenyésztés melléktermékeinek, a zöld területek nyesedékeinek vagy akár a háztartásokban felhalmozódott szerves hulladéknak a feldolgozása, ártalmatlanítása biogáz előállításával kiváló energiát ad, és jó példája a környezetvédelemnek.
A mezőgazdaságból élők lehetőségeit bővíti az energetikai célú növénytermesztés. Ezek a növények viszonylagos igénytelenségük miatt olyan területen is megélnek, ahol más kultúrnövény már nem termeszthető gazdaságosan. Jellemző rájuk a gyors nagytömegű növekedés. Fás szárú energianövény az energia-nyár és az energiafűz. (Az utóbbiból pl. 30 hektárnyi ültetvény van Dombóvár határában, Gunaras környékén.) Lágyszárúak: a repce és a napraforgó. Az energiafű és az energianád is jó alapanyag, de hazánkban táj idegenek, ezért a terjeszkedésük kiszámíthatatlan, felhasználásuk nagy körültekintést igényel.
Egyszerűen fogalmazva: a feldolgozás folyamán a növény által megkötött energia kerül felszabadításra. A folyamat végén maradó, szinte steril melléktermék 1.600 hektár termőföld tápanyag-visszapótlását biztosítja, mivel tartalmazza a kultúrnövények számára nélkülözhetetlen, összes mikro- és makro elemet, így nem szükséges a műtrágyák használata – tudtuk meg a kiváló előadó (egyben a Gödöllői Szent István Egyetem docensének) szuggesztív prezentációjából. Hogy mindezt az egyedülálló ún. Energiafarm - programban már most egy Dombóvár méretű település központi fűtésrendszerében milyen kedvezően és a mainál jóval csekélyebb fogyasztói áron lehetne hasznosítani, azt – reméljük – nem külföldről importálva vagy évtizedek múltán kell megtapasztalni az önellátáson buzgólkodó hazai erőknek!
A hónap növényeként természetesen az energianövények legszebbikére, a világ legnagyobb fészkes virágzatú egynyári növényére, a napraforgóra esett a választás. A 16. században kezdődött hosszú útja Mexikóból az európai szántóföldekre. Kezdetben a madridi botanikus kert, majd az egyre több uralkodói s főúri kertek dísznövénye lassan kikerült a paraszti gazdaságok mezsgyéire szegélynövénynek, később nagyobb területen kezdték termeszteni. Olaját a 20. század közepéig ipari célokra: festék- és szappangyártásra használták. Étkezésre csak a szegények fogyasztották, főleg böjti időben. Napjainkban nagyobbrészt már étolajként hasznosítjuk. Nevével ellentétben viszont nem forog a Nap felé, hanem abba az irányba áll, ahonnan a legjobb a megvilágítása, általában kelet felé…

Szöveg: Bordi Anna
Fotók: Kriston Vízi József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.