Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 03. 12:48, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának - mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke kedden az M1 csatornán.

Hozzátette: a magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10-15 éve, amely a talaj menti fagyok hiányával magyarázható.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. Újdonság, hogy a Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják.

Elmondta: a kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végig tart.

A természettől nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire, ennek megfelelően a túrázásokhoz érdemes kullancseltávolító eszközt is bepakolni - mondta Kapiller Zoltán.

Címkék: enyhe tél, kullancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.