Városlista
2020. április 3, péntek - Buda, Richárd

Hírek

2020. Március 17. 10:30, kedd | PR
Forrás: Arrabonamédia

Az étrend-kiegészítők fontossága a sportolók életében

Az étrend-kiegészítők fontossága a sportolók életében

Manapság egyre népszerűbbé váltak az úgynevezett étrend-kiegészítők. De vajon mindenki tisztában van vele, hogy pontosabban mik is ezek a szerek és mire valók?

Az alábbi cikk segítségedre lehet, ha benned sem tisztázódott szerepük és hasznosságuk mibenléte.

Az étrend-kiegészítők elsődleges célja olyan tápanyagoknak a pótlása, amelyekre az ember szervezetének feltétlen szüksége van a normális működéséhez, és amelyek valamilyen okból kifolyólag hiányoznak a szervezetből, mivel táplálkozásunk során nem viszünk be belőlük eleget.

Amit az étrend-kiegészítőkről tudni kell

Táplálékkiegészítők lehetnek a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és zsírsavakat tartalmazó kapszulák. A vitaminok előállítására a szervezet nem mindig képes, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, így ha tápanyag formájában nem viszi be az ember, mindenképpen szükséges pótolni az egészséges állapot fenntartása vagy visszanyerése érdekében.

Legtöbb esetben olyankor van szükség táplálékkiegészítők bevitelére, ha valamilyen okból kifolyólag nem képes az ember táplálékkal bevinni szervezetébe - például, ha valaki vegán vagy vega -, vagy egyre több sportoló és testépítő segíti szervezetét nagy fizikai igénybevétel következtében. Edzés, vagyis megterhelő fizikai aktivitás hatására a szervezet tápanyagszükséglete megnövekszik, így kénytelen valamilyen formában pótolni a szervezet számára hasznos anyagokat. Itt jönnek képbe az étrend-kiegészítők. Két fajtáját különböztetjük meg a tápanyagoknak - vannak mikro és makro tápanyagok.

Míg a makro tápanyagra a szervezetnek nagyobb mennyiségben van szüksége, addig a mikro tápanyagra, ahogyan azt a nevéből is láthatjuk, kisebb mennyiségben. Makro tápanyagok közé tartoznak a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék, míg mikro tápanyagok közé a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek.

Kiknek fontos az étrend-kiegészítők használata?

Legtöbb esetben az erő sportot űzőknél érezzük szükségesnek a táplálékkiegészítők bevitelét, azonban minden egyes sportolónál - legyen profi vagy amatőr szinten, fontos a szervezet tápanyagokkal való ellátása. Nem csak a szervezet normális állapotát kell fenntartani, hanem teljesítmény növelése érdekében fokozni és támogatni kell működését.

Csak így maximalizálható a teljesítmény, és érhető el jobbnál jobb eredmény. Azonban hétköznapi embereknek is lényeges az étkezésüket támogatni ilyen jellegű táplálékkiegészítőkkel, mivel nem biztos, hogy tudatában vannak annak, hogy a mindennapos étkezés során mi az, amit bevisznek és mi, az amiből hiányt szenved a szervezetük.

Amennyiben te is szeretnéd megőrizni egészségedet, valamint fizikai aktivitás után támogatni szervezetedet, felgyorsítani a regeneráció folyamatát, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol megtalálhatod a számodra megfelelő táplálékkiegészítőt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 02. 10:43, hétfő | PR

900 millió dolláros üzletet bíztak a magyar menedzserre

Szakonyi Andrást nevezték ki az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé.

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Április 02. 19:08, csütörtök | Helyi

A Kaposszekcsői Általános Iskola szeretettel várja a leendő elsősöket

Az iskoláról és a beiratkozásról tudhatnak meg többet cikkünkben.

2020. Április 02. 18:48, csütörtök | Külföld

Jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón.