Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2022. Március 22. 11:01, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az Európa Tanács menekültek befogadó országokból történő átvételére szólított fel

Az Európa Tanács menekültek befogadó országokból történő átvételére szólított fel

A háború sújtotta Ukrajnával szomszédos országok önmagukban nem tudják elhordozni azt a terhet, amelyet a befogadottak hatalmas száma jelent,

ezért ezektől az államoktól az Európa Tanács tagországainak át kell venniük a menekültek közül - jelentette ki a strasbourgi szervezet Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága hétfőn.

Az Oroszország múlt héten elfogadott kizárása óta 46 tagot számláló Európa Tanács illetékes bizottsága közleményében emlékeztetett: az ukrán városok, a polgári infrastruktúra orosz bombázása és a nemzetközi humanitárius jog egyéb megsértése miatt sokan menekülésre kényszerültek, és a szomszédos országokban kerestek biztonságot és menedéket.

Kiemelték: az Európa Tanács és az Európai Unió tagállamainak a szolidaritás szellemében, együttműködve az Ukrajnával szomszédos országok humanitárius programjaival, lehetővé kell tenniük az oda érkezők csoportjainak befogadását.

"Emlékeztetve a humanitárius védelemre szoruló menekültek önkéntes áttelepítéséről és a menekültek önkéntes letelepítéséről szóló, vonatkozó európa tanácsi határozatra, felszólítjuk a tagállamokat, hogy összehangolt humanitárius vállalás keretében vegyenek át menekülteket az Ukrajnával szomszédos országokból" - fogalmaztak.

A befogadásoknak bármilyen fajta, különösen etnikai és nemzeti származáson alapuló megkülönböztetés nélkül kell megtörténniük - szögezték le.

Végezetül közölték: az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) szerint több, mint 3,5 millió ember menekült el Ukrajnából kevesebb mint négy hét alatt. Becslések szerint ez a szám az elkövetkező hetekben, a konfliktus folytatódása esetén, 10 millió fölé emelkedhet, amely tovább súlyosbítja a humanitárius katasztrófát - figyelmeztetett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága.

Címkék: háború, menekült, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.