Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2021. Október 30. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az idősek oltásával gyorsítják fel a kampányt Horvátországban

Az idősek oltásával gyorsítják fel a kampányt Horvátországban

Horvátországban a 65 évnél idősebb állampolgárok oltásával gyorsítják fel az oltási kampányt - jelentette be Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: a 80 évnél idősebbek 40, a 65 évnél idősebb állampolgárok 31 százaléka nincs beoltva, ez mintegy 267 ezer ember.

Beros szerint a kor előrehaladtával csökken az immunrendszer ellenállóképessége. Ezért az említett korosztály tagjai a legsebezhetőbbek és legveszélyeztetettebbek, különösen akkor, ha más betegségekkel is küszködnek - mutatott rá. Úgy vélte, fontos, hogy megkeressék ezeket az embereket és bátorítsák őket a koronavírus elleni vakcina felvételére.

Ennek értelmében a háziorvosoknak a rendelet hatálybalépésétől számítva 15 napjuk van arra, hogy a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket megkeressék és felajánlják számukra a védőoltást - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy azon idősek esetében, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, az orvos köteles házhoz menni.

Horvátországban az elmúlt egy hétben tízhavi csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma, és ennek hatására valamelyest nőtt az oltakozási hajlandóság is.

Davor Bozinovic belügyminiszter a válságstáb vezetője újságírói kérdésre válaszolva, miszerint gondolkodnak-e teljes lezárásban, azt válaszolta: bár az valóban megállíthatná a járvány terjedését, de "eszük ágában sincs"."Egész nyáron arról beszéltünk, hogy mindenki tartsa magát az általános járványügyi szabályokhoz, szellőztessen, hordjon maszkot, tartsa be a távolságot és oltassa be magát" - fogalmazott a tárcavezető. Hozzáfűzte, hogy csakis a védőoltás enyhíthet a járvány súlyosságán.

Az elmúlt 24 órában 4392 új fertőzést azonosítottak az országban, ez a negyedik nap, hogy négyezer fölé emelkedett a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid-19 betegségben 26-an haltak meg. Kórházban 1311 beteget ápolnak, közülük 171-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 903 995-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 791 056-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 2510 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 szövődményei miatt hét beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 558-an vannak kórházban, 134-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 187 470-en kaptak védőoltást, közülük 1 117 780-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

Ljubljana Zágrábbal ellentétben nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a romló a járványhelyzet miatt újra lezárásokat rendel el. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint ez akkor következhet be, ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 06:00, kedd | Külföld

Vatikán: Ferenc pápa jobban van

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek - közölt új információkat az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő hétfőn.

2023. November 25. 08:30, szombat | Külföld

Izraeli-palesztin - Átadta a Hamász az első izraeli túszokat