Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 28. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az igazi lóerő gyógyít

Az igazi lóerő gyógyít

A lovasterápiás kezelések széles körben segíthetnek: a tanulásban akadályozott és értelmi fogyatékos gyermekek mellett mozgáskorlátozott , vagy éppen hiperaktív, magatartás- és beszédproblémás gyerekek fiatalok állapotát is látható mértékben javíthatják. A Rádió Orient műsorában Bozori Gabriella, a Lovasterápiás Központ vezetője beszélt a lovakban rejlő gyógyerőről. Hozzátette, a gyerekek a kezelések pozitív hatása mellett a ló személyében barátra is lelnek.

A lovasterápia három ága módszereit, terapeutáit és célcsoportját tekintve eltérő: hippoterápiát gyógytornász alapvégzettségűek végeznek, mozgásukban akadályozott gyermekek és fiatalok körében, gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát óvodás és iskolás gyermekek igényelhetnek, míg a pszichológiai lovasterápiát pszichológus alapvégzettségűek vezetnek, serdülőknek, kamaszoknak és fiatal felnőtteknek. A Rádió Orient műsorában Bozori Gabriella elmondta, a terápiát szakértők ajánlják a rászorulóknak - ezt neurológusok, ortopéd orvosok, pszichológusok, nevelési tanácsadók is megtehetik.

A páciensek köre szintén igen széles: a tanulásban akadályozott, az értelmi fogyatékos gyermekek mellett autista, látássérült, hiperaktív, magatartás- és beszédproblémás, továbbá hangulati zavarokkal vagy táplálkozási problémákkal küzdő fiatalok vehetnek részt a terápiákon. A Lovasterápiás Központ vezetője kiemelte, a kezelések és a módszerek a három eltérő ág szerint különülnek el, de a folyamat mindenhol hasonló: a bemelegítő, ráhangoló szakaszt általában a terápia, majd egy lezáró, levezető fázis követi.

A hippoterápia speciális, hátulról hosszú száron vezetett lóval zajlik, s a kezelés során a páciensre a ló mozgása által közvetített háromdimenziós mozgásimpulzusok hatnak. „A medencemozgás tekintetében ezek a mozgásimpulzusok nagyon hasonlítanak az emberére, így stimulálják a központi idegrendszert, normál mozgásmintát alakítanak ki az agyban. Ezen a terápián az egyensúly, a mozgáskoordináció, a fej- és a törzskontroll, továbbá a nagymozgások fejlesztése áll a középpontban.”

A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozásai igen változatosak, a hippoterápiával szemben itt már csoportos terápiák is lehetségesek. A lovakat általában kézen vezetik, de a haladó gyerekek futószáron és önállóan is lovagolhatnak. Bozori Gabriella hozzátette, a lovaglás mellett a ló körüli munkák is előtérbe kerülnek. „Minden ágban törekszünk arra, hogy a páciensek és a terapeuták közösen ápolják, szereljék fel a lovakat.”

A terápia során a gyerekek szinte minden esetben a ló hatása alá kerülnek – nincsenek hozzászokva ilyen nagy állatok közelségéhez, és gyorsan megérinti őket a lovak varázslata. A ló a legnagyobb terapeuta, hiszen a kicsik miatta vállalják a nehezebb feladatokat is, amit a szakember kedvéért nem tennének meg. Az állatok nagyon toleránsak, komoly barátság alakul ki a gyerekek és a lovak között – jelenlétük stresszoldó, ráadásul, a ló ringató mozgása az anyaméhben átélt állapotot idézi meg..

A terápia eredményei nehezen mérhetőek, mivel a fogyatékosságok nem szimpla betegségek, bizonyos mértékben maradandó állapotot jelentenek. Bozori kiemelte, ennek ellenére a fogyatékossági típuson belül jelentősen javítható a beteg élethelyzete. A lovasterápia megkezdése előtt részletes felmérést végeznek, bekérik a korábbi kezelések dokumentációját és interjút készítenek a szülőkkel. A fejlődési eredményeket egyénileg tekintik át, és a terápia végén felmérik, mennyire teljesültek a kitűzött célok. A terápiát követően sok gyermek nem tud elszakadni a lovaktól – ez indokolta a fogyatékos személyek szabadidős lovaglásának és lovassportjának kialakítását. Bozori Gabriella elmondta, van, aki terápiával kezdte, de már a versenyzés irányába kacsingat.

A lovasterápia költséges kezelési forma: drága a lovak kiképzése, a szakértők felkészítése és a felszerelés is. A kezelések költsége helyszínenként változik az országban, Fóton például a szülők dönthetnek, mennyit tudnak a terápiára költeni. A lovasterápiás központok működtetését és finanszírozását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat végzi, míg a Magyar Lovasterápia Szövetség célja a szakemberképzés biztosítása.

A hippoterápiás és a gyógypedagógiai lovaglás képzések a pedagógus továbbképző program keretében zajlanak, a pszichológus, a lovasedző és a lovasoktató képzések pedig a felnőttképzés hatálya alá tartoznak. Bozori Gabriella legnagyobb problémaként a lovaglás és a gyakorlat elsajátításának nehézségét nevezte meg: komoly lovas vizsgákat kell teljesíteni a képzés során, azonban a szakemberek zöme korábban nem ült nyeregben. Jelenleg 70-80 terapeuta van az országban, és sok szakértőt jelenleg is tanítanak.

A Magyar Lovasterápia Szövetség nyitott szervezet, szívesen várják azok csatlakozását, akik azonosulnak a képviselt szakmaisággal és célokkal. Bozori nyilvános programjaikat is kiemelte: a szövetség nyílt napokat, lovasterápiás versenyeket, háziversenyeket és táborokat szervez. „Szoros kapcsolatban állunk a felsőoktatási intézményekkel, oktatóink sok helyen óraadó tanárok. Rajtuk keresztül próbáljuk népszerűsíteni a terápiát, emellett önkénteseket is szívesen várunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.