Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 06. 08:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

Az IMF tovább javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési prognózisát

Az IMF tovább javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési prognózisát

Az IMF tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Alapokmányának IV. cikkelye alapján tett látogatás után kiadott zárónyilatkozatában azzal számol, hogy az idei folyó fizetési hiány a korábbi előrejelzésnek megfelelően a GDP 0,9 százaléka lesz, a 2020-as deficitet 0,6 százalékról 0,7 százalékra emelte.

A valutaalap egyúttal megerősítette idei és jövő évi 3,4 százalékos inflációs előrejelzését.

Az IMF honlapján közzétett dokumentum szerint az idei GDP arányos államháztartási hiány a tavalyi 70,2 százalékról idén 66,5 százalékra, jövőre 64 százalékra zsugorodik.

A IMF közleményében emlékeztet, hogy 2018-ban Magyarország Európa egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt, nagyrészt a belföldi kereslet bővülésének, valamint a rekord magas uniós forrásból finanszírozott befektetések hatására. A munkanélküliség új történelmi mélypontra esett, fokozva a bérnyomást.

A közlemény szerint a idei költségvetési hiánycél várhatóan teljesül a növekvő bevételeknek köszönhetően, amihez a magánfogyasztás gyors növekedése és a hatékonyabb adóbehajtás járul hozzá. Ugyanakkor a potenciál feletti kibocsátás esetén tovább romlik a strukturális elsődleges egyenleg - hívták fel a figyelmet.

A dokumentum megfogalmazása szerint a monetáris politika továbbra is alkalmazkodó, az idén tavasszal végrehajtott minimális szigorítás ellenére. Miután idén márciusban az infláció a toleranciasáv felső felébe került, az MNB mínusz 15 bázispontról mínusz 5 bázispontra csökkentette az egynapos betéti kamatlábat, miközben szerényen mérsékelte a likviditási többletet.

Az IMF elismerően említette Magyarország folyamatosan erős gazdasági teljesítményét, ami az EU átlagához képest a jövedelmek gyorsabb konvergenciájához vezetett, miközben csökkentette a gazdaság sebezhetőségét.

A gazdasági növekedést az erős belföldi fogyasztás és a beruházások segítették. Ugyanakkor a növekvő külső bizonytalanságra, a továbbra is magas államadósságra és a bruttó finanszírozási igényre tekintettel, az IMF a költségvetési konszolidáció folytatására ösztönzi Magyarországot, amivel tovább erősíthető a gazdaság ellenálló képessége, és fenntartható a növekedés.

Az IMF elégedett a kormány középtávú költségvetési célkitűzéseivel. Ez ugyanis szélesíti a rendelkezésre álló költségvetési teret, amit egy későbbi esetleges visszaesés esetén fel lehet használni.

Az IMF konkrét, növekedésbarát bevételi és kiadási intézkedéseket szorgalmaz, mint például a mentességek csökkentése, az adóalap kibővítése, az ágazati adók fokozatos felszámolását, az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadások mérsékelt csökkentése és az általános támogatások ésszerűsítése.

Az IMF támogatja a jelenlegi monetáris politikát. Tekintettel arra, hogy a belföldi viszonyokból adódó inflációs kockázatok felfelé mutatnak, arra ösztönzik a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy legyen figyelemmel a keresleti nyomásra. Indokoltnak tartja továbbá a lakáspiac szoros figyelemmel követését.

A termelékenységhez viszonyítva gyorsan növekvő bérek, az export bővülésének a lassulása és az üzleti környezetben még tapasztalható hiányosságok is jelzik a kínálati oldali reformok élénkítésének szükségességét - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.