Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 03. 16:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az MSZP szociális alapot hozna létre azoknak, akiknek nem segít a rezsicsökkentés

Az MSZP szociális alapot hozna létre azoknak, akiknek nem segít a rezsicsökkentés

Az MSZP szociális alap létrehozását sürgeti azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az alap több százezer embernek nyújthatna támogatást: azoknak, akiknél korábban kikapcsolták a szolgáltatást, valamint azoknak, akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, így a gáz és a távhő árának csökkentése nem javít a helyzetükön.
Az MTI kérdésére hozzátette: az alap néhány milliárd forintból elindítható lenne, és fedezetet adna rá a Magyar Villamos Művek Zrt. "luxusprofitja".
A szocialisták az önkormányzatok bevonása mellett azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány pénzbeli támogatás helyett megállapodik a szolgáltatás visszakapcsolásáról az energiacégekkel. Ugyanis - hozta példaként - van olyan család, amelynél ezerötszáz forint tartozás miatt szerelték le a villanyórát, a visszakapcsolás viszont már 26 ezerbe kerülne.
Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy támogatják, noha "mikroszkópikus méretűnek" tartják a rezsicsökkentést. Hozzátette: azzal együtt azonban a szolgáltatók sok kis- és közepes vállalkozóval, kereskedővel felmondják eddigi szerződésüket, és 5-12 százalékkal növelik az energiaszolgáltatás díjait, ez pedig beépül a termékek - például az élelmiszerek - árába, amit a lakosság fizet meg.
Reagált arra is, hogy a Fidesz próbapereket készül indítani, mert helyenként a megengedettnél jóval nagyobb mértékben drágult a szemétszállítás. Lukács Zoltán azt mondta: fideszes vezetésű települések tucatjain emelték meg a szemétszállítási díjakat 20-30 százalékkal tavaly novemberben és decemberben. Erre hivatkozva azt szorgalmazta, hogy ne januárig, hanem 2012 november 1-jéig menjenek vissza az áremelések ellenőrzésekor.
A politikus emellett újólag arra kérte a Fideszt, jövő héten vegye a parlament napirendjére az élelmiszerek forgalmi adójának 22 százalékpontos csökkentését célzó szocialista javaslatot.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során