Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Január 16. 12:08, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Bajnai-interjú a La Repubblicában

Bajnai-interjú a La Repubblicában

Az Orbán-kormány szerinte szélsőséges és az európai demokráciával ellentétes politikájáról nyilatkozott Bajnai Gordon a La Repubblica olasz napilap szerdai számában.

Az ember, aki kihívja az Orbán vezette jobboldalt. Európa segítsen nekünk - címmel jelent meg a baloldali olasz napilap berlini és kelet-közép-európai tudósítója, az Andrea Tarquini által készített interjú.
A La Repubblica bemutatása szerint Bajnai "Magyarországon az ellenzék reménye az önkényuralmi sodródással szemben".
"Ma a budapesti kormány politikája EU-ellenes: ez veszélyes jelenség (...) A mi demokráciánk még törékeny. A radikálisok és a rasszisták veszélyt jelentenek" - idézte az újság Bajnai szavait.
A volt kormányfő szerint "Magyarországon még demokrácia van, de számos döntés sebet ejtett a demokrácia nyugati értelemben vett stílusán, amelynek alapja az ellenőrzés és egyensúly és a törvény szerinti kormányzás. Az intézmények és a demokratikus elvek sokat sérültek az utóbbi két évben hozott számos új törvénnyel."
Arra a kérdésre, hogy Orbán az Európai Néppárt (PPE) vezetőinek decemberi, brüsszeli tanácskozásán "egyedüliként dicsérte" Silvio Berlusconit, Bajnai azt hangoztatta, hogy "Berlusconihoz képest az a különbség nálunk és általában Kelet-Közép-Európában, hogy a demokrácia gyökerei kevésbé mélyek, tehát Orbán próbálkozásai ezért veszélyesebbek".
Bajnai szerint a PPE-nek távolságot kellene tartania és "megérteni, hogy a jelenlegi Fidesz-vezetés nem kereszténydemokrata, hanem radikális jobboldali..."
Bajnai hozzátette: "a rasszizmus nem Orbánnal kezdődött. Az utóbbi években erősödött meg és a gazdasági válság táplálja (...) és a gazdasági és társadalmi téren is pusztító rossz kormányzás a szélsőjobbot erősíti".

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.