Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2013. Január 16. 12:08, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Bajnai-interjú a La Repubblicában

Bajnai-interjú a La Repubblicában

Az Orbán-kormány szerinte szélsőséges és az európai demokráciával ellentétes politikájáról nyilatkozott Bajnai Gordon a La Repubblica olasz napilap szerdai számában.

Az ember, aki kihívja az Orbán vezette jobboldalt. Európa segítsen nekünk - címmel jelent meg a baloldali olasz napilap berlini és kelet-közép-európai tudósítója, az Andrea Tarquini által készített interjú.
A La Repubblica bemutatása szerint Bajnai "Magyarországon az ellenzék reménye az önkényuralmi sodródással szemben".
"Ma a budapesti kormány politikája EU-ellenes: ez veszélyes jelenség (...) A mi demokráciánk még törékeny. A radikálisok és a rasszisták veszélyt jelentenek" - idézte az újság Bajnai szavait.
A volt kormányfő szerint "Magyarországon még demokrácia van, de számos döntés sebet ejtett a demokrácia nyugati értelemben vett stílusán, amelynek alapja az ellenőrzés és egyensúly és a törvény szerinti kormányzás. Az intézmények és a demokratikus elvek sokat sérültek az utóbbi két évben hozott számos új törvénnyel."
Arra a kérdésre, hogy Orbán az Európai Néppárt (PPE) vezetőinek decemberi, brüsszeli tanácskozásán "egyedüliként dicsérte" Silvio Berlusconit, Bajnai azt hangoztatta, hogy "Berlusconihoz képest az a különbség nálunk és általában Kelet-Közép-Európában, hogy a demokrácia gyökerei kevésbé mélyek, tehát Orbán próbálkozásai ezért veszélyesebbek".
Bajnai szerint a PPE-nek távolságot kellene tartania és "megérteni, hogy a jelenlegi Fidesz-vezetés nem kereszténydemokrata, hanem radikális jobboldali..."
Bajnai hozzátette: "a rasszizmus nem Orbánnal kezdődött. Az utóbbi években erősödött meg és a gazdasági válság táplálja (...) és a gazdasági és társadalmi téren is pusztító rossz kormányzás a szélsőjobbot erősíti".

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).