Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Július 28. 17:24, csütörtök | Helyi

Bajorországban gyakorolhatták a szakmájukat és a nyelvet

Bajorországban gyakorolhatták a szakmájukat és a nyelvet

Az idei nyár már a negyedik a sorban 2006 óta, hogy az Apáczai Csere János Szakközépiskola diákokat küldhetett Bajorországba azért, hogy ott próbára tegyék szakmai és nyelvi ismereteiket.

A külföldi gyakorlatot a deggendorfi Aloys-Fischer-Schule (Alsó-Bajorország, Német Szövetségi Köztársaság) és az Apáczai között öt éve fennálló testvériskolai kapcsolat és az Európai Bizottság „Leonardo da Vinci” mobilitási programja keretében ismételten elnyert pályázat tette lehetővé. Ezúttal a dombóvári intézmény újabb tíz diákja szagolhatott bele a munka világába június 27-től július 15-ig Bajorországban. A munkahelyek azok a deggendorfi és környékbeli cégek, hivatalok, hatóságok és iskolák voltak, amelyek szívesen vállalták a magyar vendégtanulók felvételét.
A szakmai gyakorlat a korábbi évekhez hasonlóan zajlott. A megmérettetést bátran vállaló apáczaisok a német partner intézmény 11. évfolyamára járó, gazdasági szakirányon tanuló diákjaival párban vagy teljesen egyedül végezték a munkaadóknál előforduló mindennapos feladatokat. Többek között ügyfelek adatait dolgozták fel számítógépen (az adott munkahelytől függően ezek vásárlók, adózók, lakásigénylők, diákok, főiskolára jelentkezők stb. lehettek), iratokat rendeztek, törvényeket, rendelkezéseket aktualizáltak, fénymásoltak, faxoltak, vizsga- illetve konferenciatermeket készítettek elő. Közben pedig nemcsak szakmai, hanem nyelvtudásuk is jelentős mértékben gyarapodott.


 


A munka mellett azért szabadidős programokra is lehetőség nyílt. Július 2-án, szombaton a „három folyó városába”, Passauba kirándult a társaság. Egy óvárosi séta után Gizella bajor hercegnőnek a Niedernburg kolostorban található sírjára kis virágcsokrot helyeztek el, majd megtekintették a Duna, Inn, Ilz folyók találkozását. Július 9-én a legnagyobb és eredeti állapotában megmaradt középkori városmaggal büszkélkedő német településre, Regensburgba látogatott a csapat. Itt szintén óvárosi barangolás és a Dunán átívelő, 1135-1146 között épült kőhíd megtekintése volt a programjuk.
A gyakorlat elvégzéséről valamennyi résztvevő diák Europass Mobilitási Igazolványt kapott.

Forrás: Kurdi Mihály, kísérőtanár 2006-ban, 2008-ban, 2010-ben és 2011-ben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.