Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2014. Június 05. 12:36, csütörtök | Életmód
Forrás: InfoVáros

Barabás Évi félti a látását

Barabás Évi félti a látását

Barabás Évi semmit sem bíz a véletlenre. Igyekszik tudatosan élni, odafigyel az egészségére, a látásával pedig több okból kifolyólag is kiemelten törődik.

Amellett, hogy az RTL Klub műsorvezetőjének az egyik legfontosabb „munkaeszköze” a szeme, a közvetlen környezetében megtapasztalt példák is megerősítették abban, hogy különösen oda kell figyelni a prevencióra.

Amíg valami kifogástalanul működik, teljesen természetesnek vesszük, bele sem gondolunk, mi lenne ellenkező esetben. Így van ez a látásunkkal is. Barabás Évi odafigyel egészségére: rendszeresen fut, helyesen táplálkozik, de tudatos életmódjának része például az is, hogy a szemére nagyon vigyáz.

„Gyerekként vicces volt látni, ahogy a felnőttek hunyorognak, és nyújtogatják maguk előtt az újságot, hogy jobban lássák a betűket” – kezdte Évi. „Néhány éve aztán magamon is észrevettem, hogy már nem elég hosszú a karom, így valószínűleg szükségem lenne korrekcióra. Akkor hasított belém a végső felismerés, hogy szemorvoshoz kéne fordulnom, amikor egy kis túlzással a szomszédasszonyomnak köszönhetően mentettem meg az egyik kedvenc ruhámat egy csúnya mosási balesettől” – mesélte a műsorvezető, aki szomszédja szemüvegét kérte kölcsön, hogy jobban lássa a kezelési útmutatót.

Több személyes oka is van annak, hogy Évi ilyen komoly figyelmet szentel szeme világának: közvetlen környezetében tapasztalta meg mennyire fontos, hogy idejében kezeljék a kialakult látásproblémát. Édesapja későn felismert cukorbetegsége ugyanis egy idő után sajnos nagyon súlyos látásromláshoz vezetett. Emellett a népszerű tévés sorsszerűnek tartja azt is, hogy az országos ismertséget nagyrészt annak a vak fiúval készített interjúnak köszönheti, amelyikkel évekkel ezelőtt a Riporter kerestetik zsűrijét sikerült elkápráztatnia.

Barabás Évi a környezetében látott példákból tanulva még inkább odafigyel arra, hogy rendszeresen járjon szűrésekre annak érdekében, hogy a kialakuló problémát idejében orvosolni lehessen.

Ma már például a számítógépezéshez és az olvasáshoz is használok szemüveget, amely nagy könnyebbséget jelent, hiszen gyakran hosszú órákig ülök a monitor előtt, amikor egy-egy adásra készülök. A távollátásommal egyelőre nincs komolyabb gond, bár nagyon koncentráltan kell használnom a szemem, például amikor a műsorok felvételein a súgógépről olvasom a szöveget. Mindenesetre megnyugtató érzés, hogy léteznek olyan multifokális lencsék, amelyek minden élethelyzetben használhatóak, és nem kell 2-3 szemüveggel rohangálnia az embernek, ahogy azt például gyerekkoromban a körülöttem lévő felnőttek tették” – mondta Évi.

A Magyar Látszerész Szövetség multifokális lencséket népszerűsítő májusi-júniusi kampánya során bárki kipróbálhatja a többfókuszú lencséket, amelyeket 100 százalékos elégedettségi garanciával kínálnak az összefogásban résztvevő optikák. Komplex megoldást nyújtva ezzel közelre, munkatávolságra (például számítógéppel végzett tevékenység esetén) és távolra egyaránt. A kampányban résztvevő optikák országos listájáról a Magyar Látszerész Szövetség honlapján tájékozódhatnak:

http://www.latszereszszovetseg.hu/

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 28. 11:07, vasárnap | Életmód

Így húzott át a Nemzetközi Űrállomás Magyarország felett

2023. Május 25. 21:42, csütörtök | Életmód

Egy csapat látta Suhajda Szilárdot, még életben volt

Egy hegymászócsapat a ruházata alapján egyértelműen beazonosította, életjeleket mutatott. Mentőexpedíció indul a megmentésére, ám óriási csodára lenne szükség, hogy élve lehozzák.

2023. Május 25. 07:40, csütörtök | Életmód

A sugárkezelés miatt kialakuló fáradtságérzet egyik okát fedezték fel magyar kutatók

Magyar kutatók részvételével fejtették meg a sugárkezelést követően gyakran kialakuló krónikus fáradtságérzet egy okát - tájékoztatta a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ az MTI-t.