Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 12. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Bejelentették az előre hozott választást

Bejelentették az előre hozott választást

Május 6-án előre hozott választásokat tartanak Görögországban – erősítette meg szerdán Lukasz Papadémosz. A görög kormányfő bejelentése az államfővel való egyeztetés után válhat hivatalossá.

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt az immár ötödik éve recesszióban lévő országban.

Május 6-án előre hozott választásokat tartanak Görögországban – erősítette meg szerdán Lukasz Papadémosz görög kormányfő. Papadémosz egy kormányülésen jelentette be a választások időpontját, amely szerda este, a Karolosz Papuliasz államfővel történő egyeztetését követően válhat hivatalossá. Papadémosz a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) és a konzervatív Új Demokrácia kormánykoalíció kampány előtti utolsó kabinetülésén jelentette be a választások időpontját, amely szerda este, Karolosz Papuliasz államfővel történő egyeztetését követően válhat hivatalossá. Az államfővel tartott tárgyalás után, szerda este a miniszterelnök várhatóan beszédet intéz az ország népéhez.

A 64 éves Papadémoszt, az Európai Központi Bank volt elnökét tavaly novemberben nevezték ki kormányfőnek, és azóta súlyos megszorító intézkedéseket vezetett be a nemzetközi mentőcsomagok elnyerése és a görög bankok megsegítése érdekében. Az előző, Jeorjiosz Papandreu vezette baloldali kormány a megszorító intézkedésekkel szembeni ellenzéki tiltakozás miatt az összeomlás szélére jutott, s a belpolitikai válságnak a konzervatív ellenzékkel kötött hatalommegosztási megállapodással sikerült elejét venni.

Kedd reggel 48 órás sztrájkot kezdtek a görög komp- és hajóstársaságok dolgozói, ezzel tiltakoznak a nyugdíjakat érintő megszorítások, a bércsökkentések ellen. Pénteken pedig nyugdíjalapjuk megcsapolása miatt tüntető dokkmunkások és teherautó-sofőrök csaptak össze a rendőrökkel Athénban.

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt az immáron ötödik éve recesszióban lévő országban, noha nem szerezne elegendő többséget az önálló kormányalakításhoz. Ugyanakkor egy hónappal a parlamenti választások előtt visszaszerzett valamennyit népszerűségéből Görögország két nagy pártja, a konzervatív és a szocialista.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai új negyedéves globális előrejelzésükben tudatták: Görögországban „komoly GDP-visszaesést” valószínűsítenek.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt