Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 17. 07:05, szombat | Külföld
Forrás: mno / MTI

Békésen vonultak a Waffen SS egykori katonái

Békésen vonultak a Waffen SS egykori katonái

Csaknem 1500 ember vett részt pénteken Rigában a Waffen SS egykori lett katonáinak felvonulásán.

A menet végpontjától, a Szabadság-emlékműtől 30 méterre tartották meg ellentüntetésüket oroszok – mintegy százan –, akik viszont a zsidók és más kisebbségek ellen elkövetett háborús bűnökre emlékeztek. A demonstrációk békésen zajlottak le.

Noha az illetékes önkormányzat biztonsági okokból betiltotta a veteránok és támogatóik tüntetését, a rigai bíróság csütörtökön engedélyezte azt és az antifasiszták megemlékezését is.

Az évente megrendezett parádé mindig felkavarja a kedélyeket: Moszkva és Lettország orosz kisebbsége a nácizmus dicsőítését látja benne, úgy gondolja, hogy az ünnepség sérti azoknak a millióknak az emlékét, akik harcban meghaltak a Németország elleni háborúban. A megemlékezés támogatói viszont a függetlenségi küzdelemre emlékeznek vele. Az indulatok ellenére pénteken nem történt incidens, igaz, több mint ezer rendőr gondoskodott arról a helyszínen, hogy ez így legyen.

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a tüntető oroszok transzparenseikre a holokauszt képeit tették, melyeket akasztófára emlékeztető fapóznákra tűzve tartották a magasba.

A lett kormány álláspontja az, hogy a Lett Légió harcoló alakulat volt, amelynek egyetlen tagját sem ítélték el légionista minőségében háborús bűnökért. Az alakulatba kötelező sorozással kerültek be a katonák, aki ki akart bújni a szolgálat alól, az börtönt, később halálbüntetést kockáztatott. A kormány mindazonáltal a korábbi évektől eltérően az idén már elhatárolta magát a légiósok menetétől. Sokak szerint ez éppen annak a jele, hogy az ország vezetése még nem nézett szembe az ország történetének e sötét korszakával.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.