Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Június 13. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Belgiumban a szakértők szerint a koronavírus kezd eltűnni

Belgiumban a szakértők szerint a koronavírus kezd eltűnni

A belga közegészségügyi hivatal pénteki bejelentése szerint a vírus kezd eltűnni az országban.

A hivatal szakértője, Yves Van Laethem virológus ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a vírus fertőzőképességi mutatója, az úgynevezett reprodukciós ráta, egész héten 0,87 alatt volt az országban, így a járványügyi helyzet stabilizálódott.

"A járvány kezd kimerülni, ezt mutatja az intenzív ápolásra szorulók számának folyamatos csökkenése is" - fejtette ki. Az országban az elmúlt 24 órában, 108 új esetet jelentettek. A szakértő szerint ez stabil tendenciát jelez annak ellenére, hogy a számítások szerint az új esetek 1 százalékkal növekedettek az előző héthez képest. Hozzátette, hogy ez nem adhat okot az aggodalomra, de a vírus nyomon követése továbbra is szükséges.

Csütörtökről péntekre, 10 ember vesztette életét, a járvány okozta betegségben, és 32 újabb kórházi felvétel történt. A szakértők felhívták a lakosság figyelmét, hogy a "pozitív járványügyi mutatók ellenére, a vírus még mindig jelen van, tehát a higiéniai és távolságtartási szabályok, továbbra is megkerülhetetlenek". Belgiumban eddig 9649 áldozatot követelt a kór és közel 60 ezer fertőzést rögzítettek.

A szomszédos Hollandiában a közegészségügyi szolgálat pénteki adatai szerint kilencen haltak bele a Covid-19 betegségbe 24 óra leforgása alatt, és további 201-en fertőződtek meg koronavírussal. Az országban, két nap alatt, 10 ezer tesztet hajtottak végre.

Egy holland ügynökség felmérése szerint többen egyre nehezebbnek ítélik a higiéniai és távolságtartási szabályok betartását a hétköznapokban. A megkérdezettek 78 százaléka "általában" a szabályok betartására törekszik, azonban a további 22 százalék már csak "alkalmanként" tesz eleget az egészségügyi előírásoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.