Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 27. 09:22, hétfő | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

Bemutatjuk a Kata Lovasudvart, a lovaglás fellegvárát

Bemutatjuk a Kata Lovasudvart, a lovaglás fellegvárát

Hufgart Kata, a kapospulai Kata Lovasudvar vezetőjének életszemléletét tükrözi az a régi arab mondás, mely szerint „A ló hátán van a földi mennyország”.

A lovaglás a szabadság megízlelésének élményét adja; segítségével egy új világot ismerhetünk meg, ahol harmóniába kerül egymással a ló és a lovas. Kölcsönös ragaszkodás alakul ki köztük. Ez azonban hosszú folyamat eredménye, e sport alapjait is mindenképp szakembertől érdemes elsajátítani.

Kata 10 éve versenyez, először rajtengedély vizsgát szerzett díjugratásból, majd futószáras- és lovassportoktató tanfolyamot végzett, emellett díjugrató bíró is. 1999-ben alapította a lovas iskolát, mely 2011-től Kata Lovasudvar néven működik. A családi vállalkozásban hárman dolgoznak: Kata, a lánya és Kata párja, Péter.
A kapun belépve családias környezet, barátságos légkör és sok-sok állat fogadja az ide érkezőket. Gyűjtsük csokorba, miért is érdemes felkeresni a lovasudvart!

Lovasoktatás: A vállalkozó kedvű gyerekek vagy felnőttek pónin, kis- illetve nagylovakon tanulnak meg lovagolni. A kezdők futószáron sajátítják el a lovaglás alapjait.

Vizsgafelkészítés: A díjugratásban és díjlovaglásban versenyző lovakon, 20x40 méteres homokos pályán történik a felkészítés.

Versenyeztetés: Kata ta-nítványai eredményesen szerepelnek díjlovas és díjugrató versenyeken (legutóbbi eredmények megtekinthetők a cikk végén). Több régiós baj-nokkal büszkélkedhet a lovasudvar.

Lovastáborok: Nyáron és az őszi szünetben heti turnusokban szerveznek napközis, illetve bentlakásos táborokat a gyerekeknek, melyek lovasbemutatóval érnek véget. A gyerekek teljes ellátást kapnak, naponta kétszer lovagolnak, a quadozást is kipróbálhatják, kézműves foglalkozáson vesznek részt, illetve elméleti oktatásban részesülnek. Lehetőségük van eredeti mongol jurtában aludni felügyelettel.

Lovagoltatás: Különböző rendezvényeken lehetőség van vezető száron kipró-bálni a lovaglás páratlan élményét. Ekkor általában több ló „van szolgálat-ban”.

Fedeztetés: A 13 éves haflingi mén és a 15 éves shetlandi póni mén fedeztetési engedéllyel rendelkezik (mindkettő többszörös díjnyertes ló.

Lovak bértartása: 3x3 méteres önitatóval ellátott boxokban helyezik el a bértartott lovakat. Szalmát használnak alomnak. Takarmányozás: naponta kétszer szénát, zabot és lótápot kapnak. Napközben karámban vannak.

Számos szolgáltatást és szórakozási lehetőséget érdemes még kipróbálni, többek között a sétakocsikázást és a quadozást. Egy gyerek- és egy felnőtt quad áll a vendégek rendelkezésére. A lovasudvarban az ide látogatók a háziállatokon kívül találkozhatnak lámával, emuval, melyeket az állatsimogatóban megérinthetnek vagy megetethetnek. Kisebb rendezvények (születésnap, névnap, céges rendezvény, stb.) lebonyolítását vállalják az erre a célra kialakított kerthelyiségben, lehetőség van kemencében vagy tárcsán sütni, bográcsozni.A legkisebbek számára a mini játszótér és a trambulin nyújt kikapcsolódást.

Szeptemberre elkészül egy védőhálóval felszerelt 50x25 méteres alapterületű paintball pálya, illetve tervben van még a régi falusi hangulatot idéző disznóvágások szervezése a téli hónapokban hétvégenként családok, kisebb csoportok részére. Rendezvényeken (pl. falunap, találkozók, óvodás- illetve iskolás rendezvények) lovasbemutatót vállalnak, ahol a lovasok különböző díjlovas és díjugratási elemekből adnak ízelítőt (látványelemekkel fűszerezve). Díjugrató akadálypark bérelhető, illetve lovasfelszerelés beszerzésében is tudnak segíteni.

Kata számára a legnagyobb öröm, ha valakit megtanít lovagolni. Adottságtól függ, hogy mindez mennyi ideig tart. Kitartó, lelkes felkészítő munkájának köszönhetően versenyző tanítványai a legrangosabb helyeket szerezték meg Cecén az Ifjú lovastalálkozón aug. 4-én. Az eredményekhez gratulálunk a gyerekeknek és felkészítőjüknek:
- Futószáras kezdő: Szabotin Réka III. hely
- Futószáras haladó: Németh Lilla II. hely, Dománszki Maja III. hely, Kienle Liána V.
- D1 kisló: Miklós Eszter I. hely, Gulyás Dorothi II. hely, Kanász Kitti III. hely
- D1 ló: Mezei Petra I. hely, Gelencsér Dalma III. hely, Hetesi Helga III. hely
- C1 kisló: Miklós Eszter I. hely, Gulyás Dorothi III. hely, Kanász Kitti IV. hely
- C1 ló: Mezei Petra I. hely, Bódog Vanessza II. hely, Hetesi Helga III. hely, Gelencsér Dalma V. hely

Elérhetőség: Hufgart Kata 06 30/2040-295
7251 Kapospula Rákóczi u. 81

Bővebb információ: www.katalovasudvar.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.