Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Betört a fehérorosz feketecigi Budapestre

Betört a fehérorosz feketecigi Budapestre

Budapesten is egyre több helyen látni Jin Ling, illetve Fest márkájú cigarettásdobozt eldobva az utcán. Az itthon a feketepiacon beszerezhető termék Fehéroroszországból jön (ott legálisan gyártják). Korábban egyáltalán nem volt jellemző a fővárosban ez a cigarettamárka, sokkal inkább az ukrán Prilukit terítették a feketézők, ebből is inkább vidékre, főleg a kelet-magyarországi városokba jutott. Budapest nem volt 'szennyezett' fehérorosz termékkel, mi több, itt az átlagnál valamivel azért kisebb a feketepiac, mert futja legális vágott dohányra - írja a Napi Gazdaság.

A Jin Ling megjelenése borítékolható volt, a fehérorosz piacon 40−50 dollárcentért (90−110 forint) lehet hozzájutni dobozához, itthon pedig bőven 500 forint felett lehet értékesíteni. Információink szerint az a gyár, ahol ezt gyártják, időnként a feketepiacra is termel, amire abból következtetnek az elemzők, hogy az ott előállított mennyiség extrém sok a fehérorosz cigaretta fogyasztásához képest.

Hivatalos magyar feketepiaci adatok szerint az illegális cigarettaforgalom a piac 12 százaléka körül mozog (ezt a GfK az eldobott dobozok alapján méri), ami a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számításai szerint a csökkenő cigarettafogyasztás miatt ma már kevesebb mint egymilliárd szál évente. Ugyanakkor gyártói visszajelzések szerint a feketepiac méretének megállapítása nem ilyen egyszerű, mint ahogy azt sem lehet pontosan kiszámolni, hogy hány szál cigaretta fogy Magyarországon. A legális hagyományos füstszűrős termék forgalma hozzávetőleg tízmilliárd szál alatt van. (Egy szálba jellemzően 0,8 milligramm dohányt töltenek a gépek.) Ám piaci adatok szerint a vágott vagy sodrós dohány a teljes fogyasztás (ideértve a hagyományos cigit is) 53 százalékát teszi ki. A felmérések szerint egy szál termékbe a fogyasztók csak 0,5-0,7 mg dohányt sodornak (a hüvelyt ennyi is kitölti, főleg, ha az új technológiával előállított expandált, pattogtatott dohányt használják). Ez zavarja meg a magyar piaci szálankénti számítást. (A mennyiség kilogrammra pontosan kiszámítható − a szerk.). Emiatt a feketepiac sem pontosítható egyértelműen.

A sajtóban is megjelent hírek szerint a NAV nemrég egy illegális cigarettatöltő üzemet buktatott le, ahol úgynevezett zöld dohányt töltöttek. Ilyen terméket szálanként lehet vásárolni, illetve legálisan forgalomba került, kiürült cigarettásdobozokba visszatöltve, amit a feketepiaci mérések nem feltétlenül mutatnak ki. Az illegális töltőket közvetlenül a termelőktől származó dohánnyal 'etethetik', a méretéről egyelőre csak sejtések lehetnek. Ebből kiindulva a magyar gyártói lobbi egymilliárd szálnál nagyobbra teszi a feketepiac méretét, ennek ellenére mindenki a hivatalosan mért adatot tekinti irányadónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során