Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 29. 09:40, péntek | Helyi
Forrás: www.dombovar.hu

Biztonságos ünnepeket! A Dombóvári Rendőrkapitányság felhívása

Biztonságos ünnepeket! A Dombóvári Rendőrkapitányság felhívása

A Dombóvári Rendőrkapitányság megkülönböztetett figyelmet fordít az adventi időszakra és karácsony napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Rendőrség tanácsait!

Közeledik az év vége, jön a karácsony, a szeretet ünnepe. Ebben az időszakban az emberek sok időt töltenek vásárlással, az ajándékok beszerzésével, utazással, ezáltal megnő annak a kockázata is, hogy könnyebben válhatnak bűncselekmény áldozatává.

A helyi statisztikák szerint a betörések során az elkövetők nagyrészt olyan ingatlanokba törtek be, melyek üresen álltak, vagy a tulajdonosaik éppen nem tartózkodtak otthonukban. Ezekben az ingatlanokban hiányzott a riasztóberendezés, térfigyelő kamera, vagy egyéb biztonságtechnikai eszközök használata, illetve sokszor az ott lakók maguk könnyítették meg a tettes dolgát. Sok esetben az ott felejtett használati tárgyak – egy fal mellett felejtett létra, egy teraszon hagyott metszőolló - juttatták sikerre az elkövetőt.

Az őszi és téli hónapokban segítségükre van a természet is, hiszen ebben az időszakban már a kora esti órákban besötétedik az égbolt, gyakran mire hazaérünk munkahelyünkről, már szürkület borul ránk. A betörők a sötétség leple alatt „dolgoznak”. Településünk 20.000 főnél kisebb, de 15.000 főnél nagyobb lakónépességű. Ez pont az a lélekszám, amelynél nem ismerhetünk minden itt élő személyt. A városra jellemző kora esti nyüzsgésben nem is gyanakszunk az ismeretlen kinézetű, kíváncsiskodó alakokra. A vagyon elleni bűncselekmények tárgyai, szinte minden esetben elektromos készülékek, készpénz és ékszerek voltak.

Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság megkülönböztetett figyelmet fordít az adventi időszakra és a karácsony napjaira.Az áldozattá válás megelőzése érdekében fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Rendőrség tanácsait!

  • Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).
  • Hogy minimálisra csökkentsük a betörés esélyét, először is nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához.A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
  • Szereltessünk fel biztonsági világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás.
  • A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is.
  • Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink.
  • Szereltessünk felbiztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve (emelőkaros,hevederes). Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulccsal nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni.
  • Riasztó rendszer felszereltetéséről is érdemes gondoskodni. Ezek a berendezések beszerezhetőek az olcsó változatoktól kezdve egészen a kifinomult rendszerekig.
  • Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be- és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál.
  • Utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt, csak a közvetlen családtagok vagy megbízható barátok tudjanak elutazása időpontjáról!
  • Kérjen meg valakit (rokon, szomszéd, barát), aki távolléte alatt elmegy a lakásukra, körülnéz, felkapcsolja a villanyt, üríti a postaládát, elsepri a havat vagy a lehulló faleveleket, azt a látszatot keltve, hogy a lakás nem lakatlan.
  • Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárja be!

Ne váljanak áldozattá! Kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

Ha idegen, gyanúsan viselkedő személyeket, autókat észlelünk környezetünkben, feltétlen jegyezzük fel a gépkocsi rendszámát, illetve a gyanús alak/alakok személyleírását. A Dombóvári Rendőrkapitányság a bejelentéseket minden esetben kivizsgálja, forduljon hozzánk bizalommal! Hívja a 112-es díjmentesen hívható segélyvonalat, vagy a 74/566-070-es (Dombóvári Rendőrkapitányság) telefonszámot!

Békés, boldog karácsonyt kíván a Dombóvári Rendőrkapitányság

„A hó alatt alszanak a házak, az egész világ csupa varázslat.
S mint valami tündérálom, jön el hozzánk a szent karácsony.
Meseszép ünnepet!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.