Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 10. 14:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Bővülő források fogyatékossággal élő emberek gépjármű-vásárlási támogatására

Bővülő források fogyatékossággal élő emberek gépjármű-vásárlási támogatására

Március 31-ről május 15-re módosult a súlyosan mozgáskorlátozott személyek gépjármű szerzési és átalakítási támogatás iránti kérelmeinek benyújtásának határideje.

Ezzel egyidejűleg bővül a támogatásra jogosultak köre-tudatta a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság.A gépjármű szerzési és átalakítási támogatásai iránti kérelmeket változatlanul a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló dokumentumokkal együtt.

A kormány az egyes kormányrendeleteknek a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedőképességének vizsgálatával összefüggő módosításáról szóló 61/2012. (III. 30.) Korm. rendeletben meghatározta a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeivel kapcsolatos minősítési rend orvosszakmai feltételrendszerét és eljárási szabályait. A módosítás hatályba lépésével a közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosult az a személy, aki tömegközlekedési eszközt önerőből igénybe venni nem tud, és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői bizottságainak vizsgálata során közlekedőképességében akadályozottnak minősül, és állapota várhatóan legalább három évig fennáll. Ezzel a korábban háziorvosi feladatkörbe tartozó vizsgálat az NRSZH elsőfokú szakértői bizottságainak hatáskörébe került.

A szakértői szerv közlekedőképességében súlyosan akadályozottnak minősíti azt, akinek mozgásszervi, idegrendszeri, végtagi perifériás keringési károsodás miatt részegészség-károsodása, vagy a felsorolt részkárosodások közül két részkárosodása együttesen eléri, vagy meghaladja a 40%-ot, és közlekedési képessége a szakértői szerv vizsgálata alapján súlyosan nehezített. Fontos változás, hogy a megváltozott munkaképességű személyek a komplex minősítés során nyilatkozattal kérhetik a közlekedőképesség vizsgálatát is, amely jelentősen egyszerűsíti az eljárást.

A közlekedőképesség vizsgálatát a továbbiakban sem kell elvégezni azok számára, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt fogyatékossági támogatásban részesülnek, illetve a 18. életévét be nem töltött személyek mozgásszervi fogyatékosságukra tekintettel magasabb összegű családi pótlékra jogosultak, vagy utánuk a szülő magasabb összegű családi pótlékban részesül.

A gépjármű szerzési és átalakítási támogatásai iránti kérelmeket változatlanul a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló dokumentumokkal együtt. A hivatal a kérelmező által benyújtott orvosi dokumentációt 8 napon belül megküldi az orvos-szakértői szerv területileg illetékes kirendeltségéhez a vizsgálat elvégzésének céljából. A szakérői szerv a vizsgálatot 60 napon belül végzi el. A súlyos mozgáskorlátozott személyek széles körét érintő változások miatt a benyújtás határideje március 31-ről május 15-re, a döntés meghozatalának határideje május 31-helyett 2012. szeptember 15-re módosult.

A 2011. évi források bővülése lehetővé tette, hogy a támogatási igények mind teljesebb kielégítése érdekében pótkeretszám kerüljön meghirdetésre. Ezért mindazok, akik 2011-ben kértek gépjárműszerzési támogatást, a jogosultsági feltételeknek megfelelnek, de kérelmük a rendelkezésre álló keretszám kimerülése miatt került elutasításra, a 2011. évre meghirdetett pótkeretszám erejéig részesülhetnek támogatásban. Ez alkalommal módosíthatják igényeiket is, így például a használt helyett új autó megvásárlásához igényelhetik a támogatást. Az érintetteket a szociális és gyámhivatalok keresik meg a kérelmük megerősítése érdekében.

A módosítás érinti a parkolási igazolványra, a lakás akadálymentesítési támogatásra, a gépjármű adókedvezményre jogosult, illetve a jövőben jogosulttá váló személyeket is.

Ezen esetekben a fenti igazolásokon túl a 7 pontos háziorvosi szakvélemények érvényességi idejükön belül, de legkésőbb 2012. december 31-ig felhasználhatók. A közlekedőképesség vizsgálatát az orvosszakértői szervnél első fokon eljáró szerv kezdeményezi.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség