Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2022. Április 04. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Brit külügyminiszter: háborús bűncselekmények gyanújával kell kivizsgálni az orosz hadsereg tetteit

Brit külügyminiszter: háborús bűncselekmények gyanújával kell kivizsgálni az orosz hadsereg tetteit

Háborús bűncselekményekként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során

- közölte vasárnapi nyilatkozatában Liz Truss brit külügyminiszter.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este szintén közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: az Irpiny és Bucsa községekben ártatlan civilek ellen elkövetett aljas támadások újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és hadserege háborús bűncselekményeket követ el Ukrajnában.

Liz Truss külügyminiszter is azt hangsúlyozta a szaktárca által közzétett nyilatkozatában, hogy a folyamatosan gyűlő bizonyítékok szerint az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg "elborzasztó cselekményeket" hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpinyben és Bucsán.

Truss szerint a brit kormány nem fogja megengedni, hogy Oroszország cinikus dezinformációkkal eltussolja részességét ezekben az atrocitásokban, és London gondoskodik róla, hogy fény derüljön ezekre a cselekedetekre.

A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia támogatni fog bármilyen vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján.

"Nem nyugszunk, amíg az atrocitásokért felelősök, köztük katonai parancsnokok és Putyin rezsimjének tagjai nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé" - hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

Liz Truss szerint most fontosabb, mint valaha, hogy a nemzetközi közösség folytassa Ukrajna ellátását az égetően szükséges humanitárius és katonai támogatással és erősítse még tovább az Oroszország elleni szankciókat, annak érdekében, hogy meg lehessen fosztani Putyin háborús gépezetét a finanszírozási forrásoktól.

Boris Johnson nem sokkal később, a Downing Street által vasárnap este közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Kreml részéről semmiféle tagadás és dezinformáció nem fedheti el azt a ma már mindenki által tudott igazságot, hogy Putyin kétségbeesett helyzetben van, az általa indított invázió a kudarc felé halad, és Ukrajna elszántsága soha nem volt erőteljesebb, mint most.

A brit miniszterelnök közölte: mindent tőle telhetőt elkövet Putyin háborús gépezetének "kiéheztetése" érdekében.

Johnson ezzel ismét utalt arra a már korábban is hangoztatott álláspontjára, hogy a világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

A brit kormányfő egy minapi lapinterjúban kijelentette, hogy a Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és "Putyin ezt a pénzt is az Ukrajna elleni barbár invázióra fordítja".

Johnson szerint éppen ezért az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen.

Vasárnap esti nyilatkozatában a brit miniszterelnök - külügyminiszterének szavait megerősítve - közölte: Nagy-Britannia az elsők között fogja támogatni a Nemzetközi Büntetőbíróság által az ukrajnai atrocitások ügyében indítandó vizsgálatokat.

Felidézte, hogy Dominic Raab brit igazságügyi miniszter már felhatalmazást adott a hágai bíróságnak nyújtandó pótlólagos pénzügyi támogatásra és vizsgálati szakértők delegálására.

Raab a múlt hónap végén egymillió font értékű új brit finanszírozást jelentett be az ICC számára, emellett felajánlotta, hogy a Scotland Yard háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas katonái segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak.

Címkék: háború, orosz, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására