Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2012. Január 09. 13:32, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Brit munkanélküliség: kutatás vagy találgatás?

Brit munkanélküliség: kutatás vagy találgatás?

Összefüggést lát az elmúlt nyolc év kelet-európai bevándorlása és a nagy-britanniai fiatalokat sújtó növekvő munkanélküliség között a Migration Watch UK brit agytröszt.

A hétfőn közzétett jelentés rámutatott, hogy 2004 első negyede és 2011 utolsó harmada között több mint 600 ezerrel nőtt a posztszovjet térségben született munkavállalók foglalkoztatása a szigetországban. Ugyanebben az időszakban csaknem megduplázódott, 575 ezerről több mint egymillióra nőtt a munkanélküli brit fiatalok száma.

A szervezet elnöke elmondta, hogy az említett összefüggés vizsgálata nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és az erre irányuló kísérleteket gyakran bírálat érte. Andrew Green mindazonáltal hangsúlyozta: a két statisztikát együtt szemlélve a legelfogulatlanabb emberek is úgy ítélnék meg, hogy kivételes egybeesésről van szó, különösen annak tükrében, hogy a szóban forgó nyolc ország emigránsai aránytalanul fiatalok, jól képzettek, készek alacsony munkabérért dolgozni, és erős munkamorál hajtja őket. A szervezet vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a hatás valódi mértékének megállapításához további kutatásokra van szükség.

A magát függetlenként meghatározó agytröszt felmérésből kiderült az is, hogy a brit munkanélküli fiatalok bizonyos része nappali tagozatos hallgató lehet, akik részidős munkával próbálják tanulmányaikat lehetővé tenni.

A posztszovjet térség nyolc államának – Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország – 2004. májusi EU-csatlakozásával lényegesen megnőtt a térségből az Egyesült Királyságba vándorlók száma. A 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária bevándorlói 2014-ig csak munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak a szigetországban.

Matt Cavanagh, az Institute for Public Policy Research (IPPR) baloldali brit agytröszt vezetője a felméréssel összefüggésben a BBC-nek azon véleményének adott hangot, miszerint a jelentés csak találgatás, amely ravasz módon kutatásként lett bemutatva. Az IPPR szerint a brit fiatalkorúak munkanélkülisége már a kelet-európaiak beáramlása előtt növekedésnek indult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt