Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 24. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Bronzkori halottak maszkos arcai Dombóváron

Bronzkori halottak maszkos arcai Dombóváron

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményt a múlt század 30-as éveitől kezdve szisztematikusan megalapozó gimnáziumi és zárdaiskolai tárak mára pótolhatatlan néprajzi, mesterség- és életmódtörténeti kincseket őriztek meg.

Az 1984-ben egyesületbe tömörült helyi városszépítők szorgalmának és a mindenkori önkormányzatok támogatásának köszönhetően több mint tíz éve önálló múzeum működik a múlt adta tárgyak és dokumentumok további őrzésére. A szakszerű feldolgozást és további gyarapítást képzett és gyakorlott muzeológus végzi számos önkéntes és más szakmatársak odaadó segítségével.

A helyi művelődéstörténet számos egyedi darabja vagy csakis itt készült tárgyegyüttese mellett fontosak azok is, amelyek a több ezer évvel ezelőtt élt népesség kulturális kapcsolatait jelzik, vagy az azokról korábban ismert tudásokat árnyalják.

Utóbbiak sorába tartozik az a két kisméretű, díszített kerámia edény is, amelyről most már bizonyosan tudható, hogy a bronzkori halotti kultusz jellegzetes tárgyai. Dr. Szabó Géza, szekszárdi régész kutatásai nyomán világossá vált: az úgynevezett Mészbetétes edények népe dél-dunántúli csoportjába tartozó, két különböző formájú kis edény külső oldalán lévő mintázatok nem kifejezetten csak a díszítőkedv nyomán jöttek létre.

Ahogy a régész a közelmúltban született és a tervek szerint egy nem sokára megjelenő dombóvári tanulmánykötetben olvasható cikke jelzi: „… valószínűleg a mintegy 3600 évvel ezelőtti halott arcának maszkos ábrázolása néz ránk az edény faláról. A felsőrész a fejdíszt, a körbefutó sáv pedig annak díszes pántját, az alsó motívumok pedig a szemet, orrot, bajszos-szakállas szájat jelzik. A Dombóvári Helytörténeti Múzeumban őrzött csupor oldalán lévő ábrázolás azért is rendkívül izgalmas és különleges, mert közel egykorú a mükénéi aranymaszkokkal, s egyben jelzi a halotti maszk használatának széles körben elterjedt, azonban a Mészbetétes edények népe területén először megfigyelt szokását is. Megfogalmazás tekintetében a dombóvári arc egyik legjobb párhuzama a mükénéi fellegvárban talált arany- és üvegpaszta függők öntésére szolgáló öntőformán látható, mely a mi edényünknél kicsit későbbre, az i.e. 15-13. század közti időszakra keltezhető.

Az pedig a megfelelő természettudományos vizsgálatok elvégzésig csak feltételezhető, hogy a fehér mészbetét a halott porrá őrölt hamvait őrzi - nemcsak formájában, hanem lelkében is megjelenítve a halottat a sírokba helyezett edények testén.

A helyi állandó kiállításon már látható tárgyakat eredetileg Dr. Verseghy Ferencné adományozta a dombóvári gyűjtemény elődje gyarapítóinak.

Kriston Vízi József dr. múzeumvezető, helytörténész
muzeum.dombovar@gmail.com
, www.muzeumdombovar.fw.hu

A tárgyakról és az adományozóról készült további fotók a képgalériában. Nyissa meg a lenti képre kattintva!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.