Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 09. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Brutális a hideg, de rekord egyelőre nem valószínű

Brutális a hideg, de rekord egyelőre nem valószínű

Várhatóan nem dől meg sem az országos, sem a budapesti hidegrekord a napokban, bár az elmúlt éjszaka mínusz 26,1 Celsius-fokot mértek Baján, ez másfél fokkal volt melegebb, mint az ezen a napon mért eddig leghidegebb.

Mondta el Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa csütörtökön az MTI-nek. Közben tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon; elsőfokú jégvédelmi készültség van érvényben.

Mesterházy András elmondta, Budapesten az éjszaka mínusz 14,3 fokot mértek Pestszentlőrincen, viszont mínusz 19 fok a hidegrekord, amelyet még 1917-ben mértek. A következő napokban sem várható, hogy megdőlnek a hidegrekordok, mivel a negyvenes években ezeken a napokon mínusz 30 fok közeli hőmérsékleteket mértek, és ilyen hidegre már nem kell számítani.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható friss előrejelzés szerint csütörtökön eleinte fátyolfelhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel, majd napközben megvastagszik a felhőzet. Főként a Dunántúlon és északkeleten elszórtan havazás, hózápor kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 11 fok között várható, este többnyire mínusz 10 és mínusz 18 fok közé süllyed a hőmérséklet.

Az országban három megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád) adott ki a meteorológia másodfokú veszélyjelzést a mínusz 20 fok alá csökkenő levegő-hőmérséklet miatt. Elsőfokú jelzés Somogyban, Tolnában, Békésben, Hajdú-Biharban és Szabolcs megyében van érvényben, itt várhatóan mínusz 15 foknál hidegebb lesz.

Tovább vastagodott a jég

Tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon; elsőfokú jégvédelmi készültség van érvényben, amely fokozott figyelőszolgálatot jelent – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Nádor István tájékoztatása szerint a Kis-Balaton szivattyútelepeinél nyolc-kilenc centiméter vastag az összefüggő jég, rajta a hóréteg nyolc-tíz centiméter. A Kis-Balaton zsilipjeinél 12-15 centiméter vastagságúra hízott a jég, a hóréteg öt centiméter, a tározót teljes szélességben állójég borítja.

A Kis-Balaton területén levő vízmércék, valamint a zsilipek és stégek környezetében a gátőrök folyamatosan törik a jeget a zsiliptáblák és a stégek védelme érdekében. Nádor István hozzátette: 2003 elején hasonlóan hideg időjárás volt, amikor mínusz 20 Celsius-fokot is mértek, és akkor teljesen befagyott a Kis-Balaton, bár a jégtakaró vastagsága nem érte el a mostanit.

A Zala folyó Zalaegerszeg térségében egyelőre jégmentes, de az andráshidai fenéklépcsőnél és Zalalövő térségében a vízfelület nyolcvan százalékát jég borítja. Zalaapátiban a közúti hídnál 12 centiméteres a jégréteg, amely a folyót teljes szélességében borítja.

A Zalavárt Zalaszabarral összekötő út hídjánál szintén jegesedés tapasztalható, a folyót teljes szélességében öt centiméteres havas jégréteg borítja. A vízügyi igazgatóság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyóvizek jegére nem szabad rámenni, mert rendkívül veszélyes, az állóvizeken pedig csak a sportolásra kijelölt helyek használhatók biztonsággal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.