Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 12. 16:26, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Buzánszky Jenő emlékkiállítás nyílt a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben

Buzánszky Jenő emlékkiállítás nyílt a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben

A Város Hete programsorozat keretében Buzánszky Jenő (1925-2015) labdarúgóra, a Nemzet Sportolójára emlékeztünk az Arra ment az életem, amerre a labda gurult című helytörténeti vonatkozású kiállítással.

A megnyitó díszvendégei voltak: Magyar Zoltán a parlamenti válogatott kapitánya, korábban az MLSZ technikai igazgatója, az 1996-os olimpiai csapat menedzsere, Szabó Loránd Dombóvár polgármestere, ifj. Buzánszky Jenő, Egressy Gábor volt válogatott labdarúgó, az 1996-os atlantai olimpiai csapat játékosa.

A megnyitó egy rövid rádióbejátszással indult az 1953-as Wembley stadionban játszott angol-magyar (6:3) - az évszázad mérkőzéséről, ezt követően Müller Ádám a gyűjtemény vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd ifj. Buzánszky Jenő nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat időrendben eleveníti fel Buzánszky Jenő életének legjelentősebb állomásait, kiemelten a dombóvári történéseket: a családot, az elemi iskolai tanulmányokat, a gimnáziumi éveket, labdarúgó pályájának kezdeti szakaszát és a vasutas éveket. A kiállított tárgyak között kiemelt helyen szerepelnek a Dombóvári József Attila Általános Iskola igazgatónője, Kovácsné Lébényi Klára és a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, dr. Szenyéri Zoltán által kölcsönzött, dedikált emléklapok, az 1943-as érettségi tabló, a 80. és a 85. születésnapra kiadott, a gimnázium tanári kara által aláírt díszoklevelek. A tárlat központi helyén az ifj. Buzánszky Jenő, illetve a Puskás Intézet által kölcsönzött díszpolgári oklevél látható, melyet 1991-ben adományozott Dombóvár szülöttének a város, továbbá egy 1953-as emléklap, Szanyi István volt gimnáziumi igazgató által írt Óda a Wembley Győzőkhöz című költemény és még néhány érdekesség. Ezenkívül a helyi és az elszármazott dombóvári lakosok Buzánszky Jenő által dedikált relikviáiból (fotókból, újságcikkekből, sportkönyvekből, műsorfüzetekből, kézzel írt levelekből, stb.) berendezett vitrineket is megtekinthetik az érdeklődők. (Kölcsönzőink: Apáti Mihály, Berki Zsolt, dr. Berta Bálint, Buzánszky János, Buzánszky Jenőné, Csonka Sándor, Kovács Attila, Kreszl Sándor, Németh Dóra, Óliás Zsolt, Pápai Lajos, Szabó Loránd, dr. Szombath Tibor, dr. Varga Ferencné, Várnai Pálné, Wildanger József.)

A kiállításban látható fotók legnagyobb részét Tilinger Sándor és Ollé Róbert készítette, az archív fotókat Erky-Nagy Tibor kölcsönözte. A Debreceni Egyetem Sajtóiroda Osztálya, Dorog Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Levéltár, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. és a Pécsi Vasutas Sportkör által kölcsönzött dokumentumok és fotók is gazdagítják az anyagot. Az időszakos tárlat kiállítás-feliratai Sándor Mihály: Vasutasból aranybányász - Beszélgetések Buzánszky Jenővel című könyvéből kerültek felhasználásra.

A kiállítás előkészítésében és megvalósításában segítettek: Dombóvár Város Könyvtára, Dombóvár Város Önkormányzata, Dombóvári Művelődési Ház, Korall-Print Bt., Metarecz Kft., Takács Istvánné, Berki Zsolt, Kása István, Őri Gábor, Dombóvár Város Könyvtárának dolgozói, kiemelten Czéh László és Nagy Zoltán, valamint az Apáczai Csere János Szakközépiskola közszolgálatos diákjai: Balogh Gergő, Sipos Gergő és Varga Dávid Zsolt.

A megnyitó után pódiumbeszélgetés várta az érdeklődőket a gyűjtemény Szepessy Szalonjában. Berki Zsolt előbb ifjabb Buzánszky Jenőt kérdezte édesapja pályafutásáról, majd azt követően Magyar Zoltánt és Egressy Gábort az 1996-os atlantai olimpiára kijutott magyar labdarúgó válogatottról. A beszélgetés végén a publikum soraiból többen kérdéseket tettek fel a díszvendégeknek.

A kiállítás időtartama alatt filmvetítések, visszaemlékezések, múltidéző beszélgetések is várják az érdeklődőket. A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület június 17-ig szeretettel hívja a sportkedvelőket, Buzánszky Jenő tisztelőit!

Müller Ádám, Berki Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.