Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 08. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Célegyenesben a népszámlálás - kit engedjünk be a lakásunkba?

Célegyenesben a népszámlálás - kit engedjünk be a lakásunkba?

Október 1-től 31-ig tart Magyarországon a népszámlálás.

Dr. Németh Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese a Rádió Orient Köz-Vélemény című műsorában elmondta, a népszámlálásban mindenki köteles részt venni, aki Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy sem. Idén először elektronikus formában is lehetőség van a népszámlálási kérdőív kitöltésére.

Az idei népszámlálás az első Magyarország Európai Uniós tagsága óta. Ezzel kapcsolatban a KSH elnökhelyettese elmondta, régóta vannak nemzetközi ajánlások, amelyek korábban az ENSZ által javaslatok témák voltak. Ezek célja, hogy nemzetközi viszonylatban is összehasonlíthatóak legyenek az egyes országok adatai. Az Európai Uniós tagság révén kötelezően minden tagállamnak 2014-ig meghatározott szerkezetű adatokat kell szolgáltatnia.

Az internetes adatszolgáltatásra október 1-16-ig van lehetőség, ezt követően a kérdezőbiztosok azokhoz a lakásokhoz látogatnak el, ahonnan eddig a dátumig nem érkezik be elektronikus formában kitöltött kérdőív – mondta Németh Zsolt. Az is kritérium, hogy az egy lakásban élők azonos formában töltsék ki a kérdőíveket, hiszen mivel azok nem névre szólóak, a lakáshoz kötődnek. Amennyiben a kitöltött kérdőívek száma nem egyezik meg az adott lakásban élők számával, a kitöltés befejezetlennek minősül. Tehát háromféle módon lehet majd eleget tenni válaszadási kötelezettségünknek: elektronikusan az interneten keresztül, interjú formájában kérdezőbiztos segítségével és egyedül papír alapon a háztartásba eljuttatott kérdőív kitöltésével.

A várható létszámról szólva Németh Zsolt kiemelte, a KSH tavaly augusztusban tette közzé azt az adatot, miszerint 10 millió alá csökkent a népesség. Hozzátette: a nemzetközi vándorlás figyelésére sajnos nem léteznek megbízható módszerek, egyedül a bevándorlást lehet követni, a kivándorlókról nincsenek ilyen információk.

A népszámlálás a törvény értelmében mindenkire vonatkozik, aki legalább három hónapja él Magyarországon, így a gyerekekre és azokra is, akik nem magyar állampolgárok, de életvitelszerűen itt élnek. Az elnökhelyettes hozzátette: ma Magyarországon 4 migráns közösség él: kínaiak, vietnamiak, oroszok és arab nyelvűek. Az ő számukra ezeken a nyelveken is elkészültek a nyomtatványok. Ugyanakkor a népszámlálás nem terjed ki azokra, akik az új honosítási törvény értelmében bár magyarok, de nem rendelkeznek hazánkban állandó lakóhellyel.

Az előkészületekkel kapcsolatban Németh Zsolt hangsúlyozta: a mintegy negyvenezer számlálóbiztos képzése elkezdődött, akik bár hivatalos feladatot ellátó személyek, joguk csak akkor van a háztartásba való belépéshez, ha a tulajdonos beengedi őket. Fontos tudni, hogy a kérdezőbiztosoknak igazolniuk kell magukat népszámlálási igazolványukkal és egy arcképes igazolvánnyal is. Ezen kívül, ha a lakástulajdonos biztosan meg akar győződni az illetékes személyről, egy reggel 8-tól este 8-ig hívható zöld számon lakcím alapján ellenőrizhető, hogy az adott településen ki az a személy, aki a feladatot ellátja.

A teljes interjú meghallgatható a www.orientpress.hu-n keresztül elérhető Rádió Orient műsorában.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Népszámlálás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni