Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 02. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Idén semmiképpen sem lehet az ingatlanértékesítési piac fellendüléséről beszélni – állítja elemzésében a Dun & Bradstreet Hungária Kft. Az igazi fellendülést 2013-ra prognosztizálja a társaság.

Tavaly az iparágban hatvan százalékkal több végelszámolás indult, mint 2010-ben. A cégek bedőlési aránya is nőtt egy év alatt, és már eléri a 3,24 százalékot, azaz száz ingatlanügyletekkel foglalkozó cégből több mint három fizetésképtelen lesz egy éven belül - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági válság tavaly még javában érezhető volt, a hatás alól pedig az ingatlanügyletek szereplői sem tudták kihúzni magukat. A 2011-es év 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap, és ez a szám 42 822-re nőtt.Tavalyhoz képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégek alapításának számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. 2010-hez képest az összesített eredményt tekintve nyolc százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban a szektorban az ingatlan-adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén.

Keleti Józsefnek, a Bisnode-csoport országigazgatójának kommentárjából kiderül, hogy igencsak meglepő a cégalapítások iránti nagy lelkesedés, hiszen egyelőre szűkülő ágazatról van szó, amelyben a csökkenő keresleten egyre több cég osztozik. A tavaly indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem tíz százalékkal több volt az iparágban, illetve hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások hatvan százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokban, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket, és így próbálták menteni, ami még menthető volt, illetve több kényszer-végelszámolás is indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorítása következtében az éves beszámoló hiánya miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.