Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Csaknem negyven Munkácsy-alkotás érkezett Szegedre

Csaknem negyven Munkácsy-alkotás érkezett Szegedre

A közelmúltban zárult, nagy sikerű bécsi Munkácsy-kiállítás helyszínéről, a Künstlerhausból csaknem negyven alkotás érkezett szerdán a szegedi Kultúrpalotába, ahol a Múzeumok éjszakáján nyílik kiállítás a festő műveiből.

A csaknem 7 milliárd forintos biztosítási értékű műkincseket rendőri felügyelet mellett szállították a Tisza-parti városba.
Rákay Philip, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a június 23-tól október közepéig látható tárlat értékes és szép szeletet mutat be Munkácsy Mihály életművéből. A kiállított alkotások között szerepel a festő egyik legjelentősebb művének tartott Golgota, melyet eddig még nem láthatott Szegeden a közönség.
A Pákh Imre gyűjteményéből a szegedi tárlaton bemutatott több mint harminc alkotás között látható majd két olyan festmény is - az 1882-ben festett Olvasó nő és a 1888-89-ben készült Hímző leány -, amelyet korábban még nem mutattak be magyarországi kiállításon.
Rákay Philip hangsúlyozta, az alapítvány igyekszik tenni azért, hogy a sikeres bécsi kiállítást követően Európa más városaiban és a tengeren túl is megismerhesse Munkácsy Mihály művészetét a közönség.
A szegedi tárlat átfogó anyaga érdekes és sokszínű: a Pákh-gyűjtemény mellett öt festményt a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz a kiállításra, három alkotást - a Honfoglalás színvázlatát és szénvázlatát, valamint a Tálcás lányt - a Móra Ferenc Múzeum saját gyűjteményéből mutatnak be a Kultúrpalotában. A szegedi és a Tisza-parti városba ellátogató közönség békéscsabai múzeumból származó fotográfiák segítségével bepillanthat Munkácsy Mihály párizsi műtermébe, és megismerheti a festő baráti körét is.

Munkácsy Mihály Merengő nő kutyával

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére