Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Január 30. 08:27, kedd | Helyi
Forrás: Arrabona Média

Csapadékvíz tározás

Csapadékvíz tározás

A szélsőséges időjárási körülmények között, amelyek napjainkban egyre inkább jellemzőek, fontos szemponttá válik a csapadékvíz hosszú távú vagy időszakos tárolásának kérdése.

A zivatarok, heves záporok alkalmával a csapadékvíz elvezető rendszerek kapacitását meghaladó mennyiségű lehulló eső, de a természetes csapadék utánpótlás nélküli időszakok is indokolhatóvá teszik a csapadékvíz tudatos kezelését.

Ez a csapadékvíz összegyűjtését, tárolását, igény esetén szikkasztását és tisztítását jelenti.

Szikkasztani innovatív módon is lehet! A Tubus Duo spirálcső működési elve hasonló, mint a drén mezőé, viszont átmérőjének köszönhetően nagyobb tározó kapacitással rendelkezik, kiépítéséhez pedig jóval kevesebb földmunka szükséges. Költséghatékony, gazdaságos és egyszerű megoldás. Élettartama akár hatvan év is lehet, telepítése gyors és egyszerű, a karbantartó rendszer járható és ellenőrizhető. Anyaga a tűzihorganyszott cél spirel cső, amelynek átmérője elérheti a 3,6 métert. Kavicsos ágyazatra a talajszint alá telepíthető, visszatöltő anyagként is nagy hézagtérfogatú anyagot szükséges alkalmazni, amihez kulé kavicsot vagy azonos szemcseméretű kavicsot érdemes használni. A nagy teherbírású csőcsatlakozásokat vízzáró tömítés nélküli speciális pánttal látják el, így a kialakított szikkasztó tartályból a víz számára egyenletes kifolyás biztosítható. Ennek segítségével akadálytalanul áramolhat ki a tartályból a benne lévő víz és töltheti ki a kavics szemek közötti szabad térfogatot. A kavics és a pántok ágyazatos szikkasztó mezői úgynevezett geotextíliával vannak átfogva, így meggátolják a rendszer kolmatálódását. A Tubus Duo kialakításakor többféle megoldás létezik, például moduláris alakzatban, vagy fésűs rendszerben, sorosan vagy párhuzamosan. A szikkasztó rendszer optimális kubatúráját a szikkasztó vízmennyiség figyelembe vételével, valamint a talajmechanikai szakvélemény alapján tervezik.

Ha a csapadékvíz gyűjtésére van igény kifejezetten, tározó rendszer is kialakítható a Tubus Duo R segítségével, ilyenkor a szikkasztó mezőt nem geotextíliával veszik körül, hanem bentonit vagy HDPE fóliával. Csapadékvíz-tározás a vízgazdálkodási és vízminőségi projektek során kerül alkalmazásra. A terület használati jellegének, az érintetlen terület beépítésével, megváltoztatásával a szabályozatlan árvizek, erózió is bekövetkezhet. Ezek elkerülhetőek a megfelelő hatékony csapadékvíz gazdálkodási rendszer kialakításával.

Címkék: csapadékvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.