Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2015. Augusztus 05. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Csehországban különleges helyzetekben kevesebbet kell dolgozni

Csehországban különleges helyzetekben kevesebbet kell dolgozni

Csehországban bevezetik a különleges helyzetek miatt rövidített munkaidő állami támogatását

Csehországban októberben bevezetik a különleges helyzetek, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa miatt lerövidített munkaidő után járó csökkentett bérek állami támogatását. A parlament által korábban jóváhagyott jogszabályt kedden Milos Zeman államfő is aláírta.

A jogszabály szerint arról, hogy kialakult-e ilyen helyzet, és életbe lehet-e léptetni az intézkedést, a kormány fog dönteni.

A kormánydöntés után azok a cégek, amelyek már nem tudják teljes munkaidőben foglalkoztatni alkalmazottaikat, a dolgozókat nem bocsátják el, hanem korábbi fizetésük 70 százalékáért tovább alkalmazzák őket. A korábbi bér 50 százalékát a munkaadó állja, míg 20 százalékot az állam ad hozzá. A válságba jutott cégeknek a szabályok szerint kérniük kell az állam támogatását, minden egyes esetről külön dönt a kormány.

Az intézkedés olyan cégekre vonatkozna, amelyek a különleges helyzet következtében a munkaidő 20-40 százalékos csökkentésére kényszerülnének. A cégek legfeljebb hat hónapig kaphatnak állami támogatást a bérekre, ismételt kérés esetén ez hat hónappal meghosszabbítható.

A cseh kormánynak a németországi úgynevezett kurzarbeit szolgált modellül, amelyet jó megoldásnak tart a gazdasági válságok túlélésére.

A nagy munkaadókat tömörítő ipari és közlekedési szövetség korábbi álláspontja szerint a kormány javaslata nem eléggé ösztönző a cégek számára, hogy válság esetén is fenntartsák a munkahelyeket.

A csehországi cégeknek már a jelenlegi szabályozás alapján is lehetőségük van alkalmazni bizonyos esetekben a csökkentett munkaidőt csökkentett bérrel, de állami támogatás nélkül. Az elmúlt években több száz cseh cég élt ezzel a lehetőséggel. A válság elmúlása, a megrendelések növekedése után fokozatosan visszaállítják a teljes munkaidőt és béreket.

Címkék: cseh, munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.