Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Február 09. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztrráció: pixabay

Cselekvési tervet dolgozott ki tizenkét fővárosi önkormányzat a koronavírus miatt

Cselekvési tervet dolgozott ki tizenkét fővárosi önkormányzat a koronavírus miatt

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet tizenkét fővárosi önkormányzat.

László Imre (Momentum- DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a megbeszélést kezdeményező XI. kerületi polgármester a szombati, tizenkét, kerületi önkormányzat képviselőinek részvételével tartott egyeztetés után, sajtótájékoztatón azt mondta, nem katasztrófa- és járványvédelmi tervet készítettek, inkább az önkormányzati hatáskörbe tartozó alapellátás megerősítése és a lakosság tájékoztatása áll a fókuszban.

Újbuda polgármestere azt is jelezte, a szombati megbeszélésre az összes fővárosi önkormányzat kapott meghívást, és a kidolgozott cselekvési tervet azokhoz is eljuttatják, amelyek nem képviselték magukat. Hozzátette, hogy sem a kormányhivataltól, sem az egészségügyért felelős államtitkárságtól, sem pedig a Belügyminisztériumtól nem kaptak a helyhatóságok semmilyen hivatalos információt a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta: a megbeszélésen azt vitatták meg, mit tudnak tenni a kerületi önkormányzatok és a főváros azért, hogy ha valahol felüti fejét a betegség, miként tudnak minél hamarabb gátat vetni a fertőzés terjedésének és hogyan tudják tájékoztatni a kerületi lakosságot. A főpolgármester-helyettes kiemelte, kezdeményezni fogja, hogy a közösségi közlekedési járművekre is dolgozzanak ki egy a fertőtlenítésre vonatkozó cselekvési tervet.

Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere elmondta, intézkedett arról, hogy a kerületben minden egészségügyi és közintézménybe kerüljenek ki kézfertőtlenítő automaták. Ez a jelenlegi influenzajárványos időszakban is fontos - tette hozzá. Az önkormányzatoknak mindent meg kell tenniük, ami rajtuk múlik - emelte ki. V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), I. kerületi polgármester kitért arra, hogy az I. kerületbe évente 5-7 millió turista érkezik, ezért különösen fontos mind a lakosság, mind a turisták tájékoztatása. A kerületi honlapon egy hete olvasható a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató, de kézfertőtlenítő automatákat is kihelyeznek majd - mondta.

Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a XV. kerület polgármestere is arról beszélt, hogy a kerületben összehívják a kerületi háziorvosokat, az iskolavezetőket és a védőnőket, hogy megbeszéljék a vírussal kapcsolatos teendőket. Mindezt úgy kell tenni, hogy elkerüljék a pánikkeltést - tette hozzá.

Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere elmondta, örömmel fogadta Újbuda vezetőjének kezdeményezését a megbeszélésre, hogy kezdődjön szakmai egyeztetés a kerületek között, ami véleménye szerint javítani fogja az egészségügyi ellátást. Hozzátette: a III. kerületben is folyamatban van a kézfertőtlenítők kihelyezése. Fontos biztosítani a háziorvosokat arról, hogy számíthatnak az önkormányzatokra - mondta.

Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), XVIII. kerületi polgármester hiánypótlónak értékelte a szombati megbeszélést. Hozzátette: a Liszt Ferenc-repülőtéren kétezer kerületi lakos dolgozik, így alapvető érdeke a kerületnek, hogy felkészüljön az esetleges megbetegedésekre.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, ebben a "járványügyi helyzetben" a kerületek is segíthetnek a házorvosoknak, például a védőeszközök beszerzésében vagy a lakosság tájékoztatásában. Ha mindez koordinálva és az önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg, az megkönnyíti az orvosok munkáját - tette hozzá.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos elmondta, a megbeszélésen arra tettek javaslatot, hogy önkéntesek, nyugdíjas egészségügyi dolgozók bevonásával adjanak segítséget a háziorvosoknak a lakosság tájékoztatásában.

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során