Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 07. 13:28, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökken a próbaidő maximalizált ideje

Csökken a próbaidő maximalizált ideje

A júliusban hatályba lépő Munka Törvénykönyve az eddigi 6 hónap helyett 3 hónapban maximalizálja a próbaidő idejét a munkavállalóknál – hívja fel a figyelmet Széles Imre a Verlag Dashöfer Szakkiadó szakértője, hozzátéve:

ha rövidebb időt kötöttek ki, akkor azt egy alkalommal meghosszabbíthatják, de a próbaidő ebben az esetben sem haladhatja meg a 3 hónapot.

A Munka Törvénykönyvének 81. szakasza rendelkezik arról, hogy a munkaszerződésben, a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető. Ennek tartama maximum harminc nap lehet. Harminc napnál rövidebb próbaidőt kollektív szerződés vagy a felek is megállapíthatnak. Harminc napnál hosszabb, de legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt a felek, legfeljebb hat hónapig terjedő próbaidőt kollektív szerződés állapíthat meg. A próbaidő meghosszabbítása viszont tilos.

Ahogy eddig is, a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal (minden indoklás nélkül) megszüntetheti. Ehhez kapcsolódóan a bíróság kimondta, hogy munkaszerződés azon rendelkezéséből, hogy a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel, rendes vagy rendkívüli felmondással történhet, nem következik, hogy a próbaidő alatti megszüntetés indokolást igényel. Aszabály azonban nem termet 'korlátlan lehetőségeket' a munkaadó számára, különösen akkor nem, ha amennyiben 'hibát' követ el. Ezt mutatja az az eset, amelynél a bíróság előtt egy köztisztviselő bizonyította: státuszának megszűnése nem a munkához való hozzáállásával volt magyarázható, hanem azzal, hogy nem engedett főnöke szexuális zaklatásának.

Nem egyszer problémát jelenthet az is, hogy a munkaadó 'elkésik' a próbaidő kikötésével vagy a jogviszony próbaidő alatti megszüntetésével: ha csak a késlekedés nem a munkavállaló szándékos fellépése, magatartása miatt történik, próbaidő kikötését a munkába lépést követően akár néhány napos csúszással sem lehet joghatályosan pótolni

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.