Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Október 21. 08:06, péntek | Külföld
Forrás: mti

Csökken a világ bortermelése, továbbra is Olaszország a világelső

Csökken a világ bortermelése, továbbra is Olaszország a világelső

A világ bortermelése az idén várhatóan öt százalékkal 259 millió hektoliterre csökken, a legjelentősebb termelő a tavalyi évhez hasonlóan Olaszország lesz Franciaország és Spanyolország előtt

- közölte csütörtökön a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) Párizsban. Húsz év óta nem volt ilyen gyenge év a borágazatban a szervezet szerint, amely ennek okát a szőlőtermesztést kedvezőtlenül érintő éghajlati eseményekben jelölte meg.


Prognózisuk szerint Olaszország várhatóan megőrzi vezető helyét 48,8 millió hektoliterrel, ami két százalékkal kevesebb a 2015-ösnél. Franciaországban 41,9 millió hektoliter, a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb új bor lesz a szervezet várakozása szerint.

Magyarország 15. a rangsorban 2,7 millió hektoliterrel, ami hat százalékos csökkentést jelent a tavalyi évhez képest a nemzetközi szervezet szerint.

Európában csak Spanyolországnak (1 százalékkal) és a 13. helyen álló Romániának (37 százalékkal) sikerült növelnie az előállított bor mennyiségét, 37,8 millió illetve 4,9 millió hektoliterre.

A világon negyedik Egyesült Államokban 22,5 millió hektoliter borra számítanak az idén, ami két százalékos bővülés, és az ötödik helyre került Ausztrália is növelte a termelését öt százalékkal 12,5 millió hektoliterre.

Dél-Amerikában jelentős visszaesést várnak, a kilencedik Argentínában 35 százalékkal 8,8 millió hektoliterre, a hetedik helyre került Chilében 21 százalékkal 10,1 millió hektoliterre, míg a 21. Brazíliában 50 százalékkal 1,4 millió hektolitere zsugorodik az idén az előállított bor mennyisége.

Az OIV adatai szerint Olaszország tavaly vált világelsővé a bortermelésben, akkor egy év alatt tíz százalékos növekedést ért el, miközben a második helyre szorult Franciaországban stagnált.

Egy márciusban Rómában kiadott jelentés szerint Olaszország már nemcsak a legfőbb bortermelő, hanem a legfőbb exportőr is.

A világ bortermelése 2013-ban 276,6 millió hektoliterrel rekordot döntött, azóta viszont a klimatikus viszonyok miatt csökken.

Címkék: bor, bortermelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése