Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 13. 11:10, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Decemberi bab-rálás Dombóváron...

Decemberi bab-rálás Dombóváron...

A hónap növénye most: a Mexikóból származó bab.

Ha a tél kezdete enyhe, /Végén fordul keményebbre./ ha sok hó jár s kemény a fagy, / Akkor lesz az aratás nagy…” - idézte fel bevezetőjében dr. Kriston Vízi József néprajzkutató-muzeológus az egyik régi, népi regulát a Dombóvári Herbárium decemberi összejövetelének kezdetén.

Miről mesél a csízió és a kalendárium?- ezzel a címmel nyújtott művelődéstörténeti áttekintést az évezredek szóbeliségét követő, majd később népszerű családi olvasmányokká vált nyomtatott képes naptárak különböző válfajairól. A tapasztalati idő előrejelzések, a hónapról-hónapra sorolt szentek névnapjai, a gazdálkodó ember tennivalói és a praktikus ismeretek mellett számos szórakoztató történet, de bizony sok, generációról-generációra hagyományozódott tévhit, tudálékos babona is megőrződött e könyvecskékben. Így a világvége-történetek, a sarlatánság, a történelmi rémhírek és tévhitek máig húzódó érdekes tárházát is fellelhetjük e „ponyvák” lapjain. De a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban őrzött, feltehetőleg az 1880-as években, az itteni, hatalmas Esterházy-uradalom valamely művelt személyisége által papírra vetett Gazdanaptár szépen formált betűk- kel lejegyzett rigmusai már jóval többről: a mostani Dél-Pannon táj embereit foglalkoztató és tovább örökítendő ismereteiről tanúskodnak. Így a múzeum Darányi-kiállításának miliőjében külön visszhangra lelt a természet ölelésében és rendjéhez igazodó művelt gazdálkodó emberek e tudás-tárháza!

A hónap növénye most: a Mexikóból származó bab. Ez, a téli időszak egyik fontos élelmiszere Kolumbusz utazásai során kerül Európába, majd az 1500-as évek derekán Magyarországra. A kezdetben törökborsónak nevezett ritka és drága növényt a későbbiekben, a kukorica köztes-növényeként termesztették és olyannyira elterjedt, hogy néptáplálékká vált. A termelési körülményeinek megváltozásával viszont a szegény ember eledeléből ismét drága nyersanyag lett. Az évszázadok alatt a nemesítés következtében hihetetlen mértékű fajtaválasztéka, forma- és színgazdagsága alakult ki. Táplálkozási értéke jelentős. Magvai 40-50% keményítőt, 20-30% szinte teljes értékű fehérjét, létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat tartalmaznak. Rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Gyógynövényként a fehér babok szárított hüvelyt használják. Teája vérnyomás és vércukorszint csökkentő, szívműködést segítő, vízhajtó hatású. A babnak a főzés előtt több órás áztatás szükséges, így a kellemetlen panaszokat okozó, emészthetetlen szénhidrátok lebomlanak és a főzéshez is kevesebb idő szükséges. Főzéskor könnyen átveszi a fűszerek ízét, illik hozzá többek között a babérlevél, rozmaring, borsikafű, zsálya. A babhoz régen sokféle hiedelem is kapcsolódott. Használták a bő termés érdekében varázslásra, gyakorta jósoltak vele. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték, és a fáraók sírjaiba is helyeztek babot, hogy megfelelő étkük legyen a túlvilágon is.

A Dombóvári Herbárium jubileumi: 50. találkozójára 2014. január 3-án, pénteken fél 5-től kerül majd sor, melyre mindenkit szeretettel várunk.

Bordi Anna fitoterapeuta

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!