Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. December 17. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Demonstrációt szervez a buszos szakszervezet

Demonstrációt szervez a buszos szakszervezet

Demonstrációra készül a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, mivel megítélésük szerint az OrangeWays hónapok óta törvénytelenségek sorát követi el - közölte Dobi István, a szakszervezet elnöke az MTI-vel.

Hozzátette, hogy annak a hét dolgozónak az érdekében is szót emelnek, akiket a keddi - Tamási és Dombóvár térségében zajlott - munkabeszüntetés miatt bocsátottak el.

Dobi István elmondta: a szakszervezet a december 16-án tartott évzáró választmányi értekezletén egyhangú szavazással úgy döntött, hogy 2012. január 18-án a Gemenc Volán Zrt. szekszárdi központi telephelye előtt, január 20-án pedig Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előtt tart demonstrációt, ahol követelni fogja az Orangeways tevékenységének felülvizsgálatát.

A demonstrációkkal egy időben a szakszervezet elnöke megkísérel átadni a Gemenc Volán Zrt. vezetőjének, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékeseinek egy petíciót, amelyben az Orangeways tevékenységére hívják fel a döntéshozók figyelmét.

A szakszervezeti vezető álláspontja szerint az Orangeways nem teljesíti a Gemenc Volánnal aláírt alvállalkozási szerződésben foglalt kötelezettségeit. Az általa üzemeltetett autóbuszok műszaki állapota nem megfelelő, nem garantálja sem az utasok, sem az autóbuszvezetők biztonságát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Orangeways másfél éve folyamatosan késve fizeti ki a dolgozók bérét, továbbá egyes tételeket - a szakszervezeti tagdíjat, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket - a munkavállalóktól levonja, de nem továbbítja az érintett szervezeteknek.

A Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként Tamási és Dombóvár térségében menetrendszerinti autóbusz közlekedési szolgáltatást végző Orangeways Zrt. dolgozói kedden munkabeszüntetést tartottak, a járatok többsége szünetelt a nap folyamán, néhányat pedig a Gemenc Volán pótolt. A közlekedés szerdára helyreállt.

Dobi István tájékoztatása szerint ezek után hét autóbuszvezetőt, köztük a szakszervezeti alapszervezet elnökét bocsátottak el.

A szakszervezet megítélése szerint az Orangeways „kényszerítette” ki a keddi munkabeszüntetést, amelyet a Gemenc Volán jogellenesnek tartott, mivel előre be nem jelentett akció volt.

Dobi István véleménye szerint sokkal elítélendőbb a munkáltató munkavállalókkal szemben tanúsított magatartása, valamint az, hogy a cég veszélyezteti az utasok és dolgozók testi épségét a nem megfelelő műszaki állapotú autóbuszok használatával.

Aláhúzta: szeretnék felhívni azok figyelmét, akik ezt engedélyezték, és a szabálytalanságok felett szemet hunynak.
- Nem tudjuk, minek kell még bekövetkezni, hogy az Orangeways Zrt. mögül „elpártoljon a szerencse” és a társaságot kizárják a közösségi közlekedést ellátó vállalatok soraiból - mondta a szakszervezeti vezető.

A szakszervezet elnöke nyílt levélben fordult szombaton a Gemenc Volán és az Orangeways vezetőihez. Eközben aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy azzal is tiltakozzanak a cégek eljárása ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!