Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 20. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Devizahitelesek - adósrabszolgát csinált belőlük az árfolyamgát

Devizahitelesek - adósrabszolgát csinált belőlük az árfolyamgát

A devizahitelesek helyzetének javítása, a parlamenti pártok, a bankszektor és a civil szervezetek közötti egyeztetés lehetősége is napirenden szerepelt az Állampolgári Jogvédő Liga 22. közgyűlésén szombaton.

Mondta el Bányai Péter Mihály programigazgató.

A devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati intézkedéseket elégtelennek tartotta és hangsúlyozta, mivel sok civil szervezet foglalkozik a kérdéssel, szeretnék, ha az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságában többoldalú egyeztetéseket tartanának. Ezen megvitathatnák a civil szervezetek egyeztetett javaslatait. "Mielőtt perre mennénk megpróbáljuk törvényi eszközökkel kezelhetővé tenni a helyzetet" - mondta.

Arról döntött a közgyűlés, hogy a Jogvédő Liga megkeresi az egyesületeket, bejegyzett civil szervezeteket és júniusban tanácskozást tartanak a közös álláspont kialakításáról, amelyet a parlamenti bizottság elé terjeszthetnek - mondta.

Az Állampolgári Jogvédő Liga álláspontja szerint a bankok árut adtak el a fogyasztóknak, amikor devizában hiteleztek. Ez később rossz árunak bizonyult, amiért a következményeket a bankoknak kell viselniük. A fedezethez képest gyakran túl magas devizahitelek nyújtásánál a bank egyedül a haszonszerzést tartotta szem előtt. A mostani helyzet a háztartások számára vis maiort jelent - tette hozzá.

Az árfolyamgátat nem tartotta elégséges megoldásnak. Az ezt választók terhei csak ideiglenesen csökkennek, cserébe beláthatatlan időre hosszabbítják meg adósságukat, "adósrabszolgák" lesznek - mondta.

Azt is jelezte: ha nem találnak közösen megnyugtató megoldást bírósághoz fordulnak.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.