Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Szeptember 25. 10:22, kedd | PR
Forrás: Arrabona Média

Diákmunkára vonatkozó szabályok 2018-ban

Diákmunkára vonatkozó szabályok 2018-ban

Egyre több diák vállal diákmunkát a nyáron, de sokan még évközben is. Ideje megnézni, hogy miben változtak a szabályok 2017-hez képest.

Alapvetően a 2017-es szabályozáshoz képest nem történt sok változás, csak kiegészült a minimálbér változására vonatkozó szabályokkal, aminek következtében néhány helyen akadnak azért különbségek.

Ami változatlan, az a munkavállalók köre. 16. életévét betöltött diák már vállalhat diákmunkát, igaz szülői engedéllyel, hiszen még 18 év alatt van, vagyis fiatalkorú. Évközben csak speciális esetekben dolgozhatnak a 18 év alattiak. Iskolaszövetkezeten keresztül történő munkavégzés esetén már elegendő a betöltött 15. életév, ha nyári munkáról van szó.

Minden diák, aki munkát vállal, kell, hogy rendelkezzen adóazonosító jellel, amit az adóhatóságtól (NAV) ingyenesen igényelhet, akár interneten keresztül is. Nagyon fontos, hogy amennyiben valaki diákként dolgozik, minden esetben köteles a következő év májusáig adóbevallást készíteni és azt a NAV felé benyújtani. Amennyiben ezt elmulasztja, akkor minden esetben szankcióra kell számítania.

Na de hogyan is dolgozhat egy diák?

  1. Ugyanígy, mint mindenki más, ahogy a jogszabály is rendelkezik. Vagyis:

a) munkaviszonyban;
b) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);
c) egyszerűsített foglalkoztatás keretében;
d) háztartási alkalmazottként(pl. gyermekek felügyelete).

  1. Ezen felül pedig iskolaszövetkezeten keresztül, amennyiben nappali tagozaton tanul.

Ezek közül a leginkább érdekes az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás. Mivel ebben az esetben járulékot nem vonnak a jövedelemből, így nem is minősül biztosítottnak a diák még akkor sem, ha 25. életévének betöltéséig szünetelteti a tanulói, hallgatói jogviszonyát. Ellenben egészségügyi ellátásra jogosult a tanulói státuszából kifolyólag. Tehát a jövedelmét minden esetben csak a 15 %-os személyi jövedelemadó terheli, amit az iskolaszövetkezet utal át az adóhatóságnak. Fontos, hogy az adóbevallási kötelezettség ebben az esetben is él.

Az általános munkaviszonylétesítés alá eső pontoknál (a felsoroltak), munkaviszony esetében nem tesz különbséget a Munkatörvénykönyv a diák és a nem diák munkavállaló között. Bérjövedelemnek számít a fizetése, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell utána fizetni, valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és 10 százalékos nyugdíjjárulékot is levonnak. Ebből is következik, hogy ezáltal biztosítottá válik, tehát minden egészségügyi és társadalombiztosítási ellátásra jogosult. A felsorolás többi pontja esetében akkor válik csak biztosítottá a diák, ha a jövedelme eléri a mindenkori minimálbér 30 %-át. Magyarán a most aktuális 138000 forint esetében a 41400 forintot, ami napra lebontva 1380 forintos napi bért jelent.

Az adóbevallással kapcsolatosan pedig fontos tudni, hogy aki dolgozik, mindenkinek, minden évben kötelező leadni az adóbevallását. Ezt általában a NAV készíti el, de mindenkinek magának kell ellenőriznie, hogy a benne szereplő adatok helyesek-e. Ez mindenkinek saját felelőssége.

Címkék: diákmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.