Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 07. 22:07, hétfő | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

DombóHerb: Allergia és csipkebogyó a tizenkettediken - képgalériával

DombóHerb: Allergia és csipkebogyó a tizenkettediken - képgalériával

A Dombóvári Herbárium néven néhány városszépítő kezdeményezésére alakult kör november 3-án, késő délután tartotta immár tizenkettedik találkozóját, ezúttal a művelődési ház egyik kistermében.

A gyógynövény-ismereti foglalkozás első felében dr. Magda Tamás tüdőbelgyógyász főorvos tartott az őszidőben is eléggé aktuális témáról, az allergiáról tudománnyal vegyített ismeretterjesztő előadást. Vetített képein felvillantak a téma magyar kutatói, pl. Dr. Schlick Béla bakteriológus - az elnevezés egyik meghonosítója - vagy prof. Jancsó Miklós (1903-1963) szegedi professzor, a hisztamin-jelenség tudósa. De szó volt az allergia és az asztma, mint tünet-együttes ókori kínai (pl. San Huang, a "Vörös császár", a keleti füves orvoslás atyja), egyiptomi és természetesen görög-római vizsgálóiról és megörökítőiről. A napjainkat mérgező környezeti szennyeződés - por, szmog, baktériumok - mellett előadónk külön is hangsúlyozta a dohányzás káros hatását a felnőtt és a vele együtt élő vagy később megfoganó gyermek életére, annak életkilátásaira. Mehetünk a Déli-sarokra vagy eldugott szigetekre, a tenger mélyére vagy az űrbe, az éltető levegő nélkül nem élhetünk, ám a gyakran felboruló testi-lelki egyensúly megőrzésénél, vagy az arra való aktív cselekvésnél nincs igazán fontosabb!

Az est második felében Bordi Anna fitoterapeuta, a sorozat háziasszonya a vadrózsáról és a belőle nemesedő - sajnos nem eléggé használt - "C-vitamin bombáról", a csipkebogyóról és számtalan állagáról szólt alaposan és élvezetesen, a hazai kertből való termések bemutatásával. Így a bogyó húsától a porított származékon vagy az érlelt befőttön át a cukorkáig és a teáig széles skáláját vonultatta fel a kincses asztalon mindezeknek. Közben egy magyar hadifogoly-naplóból vett részlettel példázva: a Gulagok (orosz-szovjet büntetőtáborok) lakóinak túlélésében is milyen nagy szerepe volt pl. a csipkebogyó porának. Szentgyörgyi Albert professzor neve és munkássága, valamint világszerte ismert eredményei e téren szintén maradandót alkottak, - hangzott el most is, számos megközelítésben. Lehoczkyné Pörös Eszter tanárnő - maga is büszke kertápoló és kutakodó - Reményik Sándor "Csipkebokor", Goethe "Ginkgo Biloba" versei után szintén Goethe sorait idézte a "Vadrózsa-dal"-ból, melyet a végén a jelenlévők maguk is közösen dúdoltak újra meg újra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.