Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Április 09. 08:17, hétfő | Helyi
Forrás: Dombó Média

Dombóvár „aranykora” képekben

Dombóvár „aranykora” képekben

A Város Hete rendezvénysorozat első programjaként április 3-án Bakó Jenőnek, a Tolnai Népújság egykori fotóriporterének a településen készített képeiből nyílt tárlat a Helytörténeti Gyűjteményben.

Bakó Jenő Szekszárdon nyomdászként dolgozott, majd kitanulta a fényképész szakmát és 1962-ben a megyei napilapnál helyezkedett el. A fotóriporter az azt követő négy és fél évtizedben munkája révén számtalan alkalommal járta be Tolnát annak érdekében, hogy gépével megörökítse a kisebb és a nagyobb települések fontos történéseit. Ezeket a 20. század utolsó harmadát dokumentáló fotókat a budapesti Terror Háza Múzeum vezetői érdemesnek tartották arra, hogy közzétegyék intézményük internetes oldalán.
A fényképekből 530 darab Dombóvárhoz kötődőt vásárolt meg Szabó Loránd a polgármesteri keretéből. Azokból olyan ötvenhármat válogattak ki a mostani kiállításra, melyek a település „aranykorát” - a községből a várossá válás folyamatának legfontosabb epizódjait - mutatják be. Többek között a különböző helyi egészségügyi, közigazgatási, oktatási és kulturális intézmények, valamint a társasházak építésének fázisait, az új ipari üzemek létrehozását, a gunarasi fürdő és az azt övező üdülőtelep, illetve a kertvárosi településrész kialakítását lehet nyomon követni a fotókon.
Azokat Tilinger Sándor fényképész és Sebrek Zsuzsanna építész ajánlotta a kiállítás-megnyitó közönségének a figyelmébe. A tárlatot az érdeklődők május 3-ig nézhetik meg a Helytörténeti Gyűjteményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.