Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 10. 09:14, péntek | Helyi
Forrás: http://dombomedia.hu

Dombóvár arcai - Rostás Csilla

Dombóvár arcai - Rostás Csilla

Beszélgetés Rostás Csilla koreográfus, táncoktatóval.

Tánc, sport vagy szenvedély?

Rostás Csilla 25 éve született postás szülők gyermekeként, Andocson élte gyermekkorának nagy részét. A középiskola után sportedzői szakra jelentkezett. Élete azóta is a koreografálás és a táncoktatás. Utóbbinak a dombóvári gyerekek örülnek a legjobban, hiszen most már több éve hétről hétre ők is elsajátíthatják az apró fortélyokat.

Miben gyökerezik a hip-hop tánc iránti szenvedélye?

Nővérem kezdett el táncolni majd alapított egy tánccsoportot. Megtetszett, én is kedvet kaptam ehhez a sporthoz. Rengeteg próba és tanulás, kitartás kellett ahhoz, hogy oda tudjunk fejlődni ahol most tartunk. Az egyesületbe a sportedzői szak elvégzése után kerültem be és azóta is része a mindennapjaimnak. Több településre is járunk tanítani.


Mely korosztály részére ajánlott ez a mozgásforma?

Az óvodás kortól egészen a középkorosztályig járnak hozzánk táncolni. Mindenkinek adunk esélyt, hogy megpróbálja, mert mi abban hiszünk, hogy bárkiből lehet nagy táncos, de a kitartás és a szorgalom nagyon fontos.

"Érzék" nem is kell hozzá?

A pályafutásom alatt volt olyan kisgyermek, akinek kevésbé volt ritmikai érzéke, de tudott küzdeni, így szép eredményeket ért el. Igyekszem mindenkire időt szakítani, próbálok külön-külön is foglalkozni a gyerekekkel, játékosan összekötöm a feladatokat, de a csapatmunka a legfontosabb, hogy összetartsam őket, figyeljenek egymásra. Csak így lehet minőségi koreográfiát színpadra vinni.


De ez önmagában még mindig nem elég...

A koreográfiához választjuk ki a ruhákat, sokszor a legszokatlanabb helyeken találjuk meg a legalkalmasabb és legkülönlegesebb kellékeket. Legyen az kalap, hózentrógeres nadrág vagy múlt századbéli ruhadarab. A párom, aki az idősebbeket tanítja, nem csak a táncért felel, hanem a zenéért, a grafikáért, a képek és a videók elkészítéséért, valamint az összes reklámért. Magas színvonalon képviseli a house, a krump és az afro stílusokat. De végül a csapat szelleme és az adott koreográfia motiválja a zenék kiválasztását, a mix összeállítását.


Mi az általatok eltáncolt művek üzenete?

Szenvedéllyel közvetíteni tánccal és zenével egybeszőve a közönség felé. A lényeg a hatáskeltés, az érzelmek kiváltása. Legyen az heves vagy visszafogott. Bízom benne, hogy a tánc szeretetét teljes mértékig átérzik a nézők, hisz ez a fő célunk akkor is ha egyszerű fellépéseken vagy akár versenyeken mérettetjük meg magunkat.

dombomedia.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.