Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 14. 08:02, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotók: Horváth László

Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete

Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete

Nagyon sok érdeklődőt vonzott a Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete című kiállítás megnyitója 2015. január 10-én a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben.

A nagy érdeklődést az is jelezte, hogy a szokottnál korábban érkeztek a vendégek és már jóval a megnyitó időpontja előtt megtelt a dr. Szőke Sándor terem. A délutáni program a Helmut Brook Blockflöte együttes muzsikájával kezdődött, széles repertoárjukból ezen alkalommal reneszánsz darabokat játszottak, felidézve Tinódi Lantos Sebestyén korának hangulatát.

Ezt követően Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntötte a megjelenteket, a díszvendéget Mauchs Évát, Mauchs Sándor volt földbirtokos, gazdálkodó lányát, aki Budapestről érkezett családjával.

Folytatásként Harangozó Éva - a délután háziasszonya, Szőlőhegy weboldalának grafikai tervezője - mesélt a kutató munka kezdetéről, amikor azzal szembesült, hogy Szőlőhegyről, annak történetéről minimális források állnak rendelkezésre illetve ezt megelőzően még nem dolgozták fel a település történetét. A Dombóvári Kalendárium 1987-88-as számában olvasta Ékes László A fejlődő város nem vet árnyékot című írását, ez indította el a helytörténeti kutatásban. Felkereste a helyi lakosokat, riportokat, interjúkat készített, eközben levéltári, könyvtári, internetes kutatásokat is végzett, bejárta az utcákat, a szántóföldeket, a horhókat, a várromokat (Dáróvár, Gólyavár), kutatta a múlt nyomait. Kitartó munkájának eredményeként készítette el a weboldalt (azzal a céllal, hogy az információk mások számára is hozzáférhető legyenek), ahol az érdeklődők megismerhetik a település történetét, természeti kincseit, látnivalóit, portrékat olvashatnak gazdag fényképanyaggal kiegészítve.

A megnyitón beszélt a Kapos folyó meghatározó szerepéről, a környék régészeti leleteiről, Dombó és Dáró váráról, azok kutatásairól, a munkáját a terepbejárásban és a kutatásban segítő szőlőhegyi Mikina Ferencről, barátairól.

A weboldalon is olvasható Kató néni visszaemlékezésein keresztül megismerhettük a pusztai élet mindennapjait, a lakosok viseletét, életmódját, a környéken gazdálkodó birtokosokat,

a Döry, a Mauchs családot, akik példaértékű gazdálkodásukkal a 19. század végén, a 20. század első felében felvirágoztatták a mezőgazdaságot, az állattenyésztést, a feldolgozó ipart, ezáltal biztos megélhetést nyújtottak az itt élőknek.

A blockflöte együttes második blokkja után Harangozó Éva továbbőrzésre átadta a gyűjteménynek a kiállított, egykor a Szent Anna kápolnában szolgált Pajkr Rezső és Társa cég által gyártott harmóniumot a restaurálás reményében – emlékeztetve a várost bölcsőjére, Szőlőhegyre.

Ezt követően Mauchs Sándor életét mutatta be részletesen.

Az életrajzon keresztül megismertük a pályáját Gróf Károlyi Gyula mácsai birtokán kezdő ifjú gazdálkodót, az I. világháborúban hősként harcoló (több katonai kitüntetést kapott) katonát. Mauchs Sándor a háborút követően Aradon ismerkedett meg Sorbán Klárával, 1921. október 29-én házasságot kötöttek. Hamarosan megszületett két kisgyermekük, Klára és Imsi.

Az ezt követő történelmi, politikai helyzet hatására induló tőkéjével Magyarországra települt és átvette herceg Esterházy Pál homokpusztai középbirtokát, később a Döryektől bérbe vette Háb pusztát is. Újdombóváron kender-, és lentermesztést is folytatott. Az általa művelt földterületek mintagazdaságnak számítottak.

Szó esett a híres Mauchs bélyeggel ellátott dinnyékről, amik a kiváló agrárszakember védjegyévé váltak, és ismertek voltak a nemzetközi piacokon is.

Vendégünkről, a család harmadik gyermekéről Mauchs Éváról is megtekinthettünk egy gyermekkori fotót, felidéződtek a kiskastély mindennapjai, az iskolák, a Szent Anna napi búcsúk emlékei.

Az alig 20 éves békeidőszakot a II. világháború rengette meg. A háborúban megélt borzalmak, nehézségek után, annak végső szakaszában a szovjet csapatok megjelenése egy új társadalmi berendezkedést is hozott magával. A nagybirtokosokra, bérlőkre nehéz idők következtek. Az ideológiai váltásnak, az államosításnak, a beszolgáltatásoknak köszönhetően Mauchs Sándor 1949-ben leadta a birtokot, a család Budapestre költözött. 1952-ben Mauchs Sándor küzdelmes élete véget ért.

A programot a blockflöte együttes zárta, majd az érdeklődők megtekintették a kiállítást, beszélgettek a múltról, az emlékekről.

Köszönjük Harangozó Évának, hogy a korábban a Szőlőhegyi Közösségi Házban bemutatott kiállítást most a dombóvári közönség is megismerheti, Mauchs Évának hogy eljött hozzánk. Köszönjük Szőlőhegy lakosságának a nagyszámú megjelenést, érdeklődést, a Kaposszekcsőiek jelenlétét, a Helmut Brook Blockflöte együttesnek a közreműködést, Dombóvár Város Könyvtárának a segítséget, a Másik TV-nek, hogy rögzítették a programot.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület szeretettel várja az érdeklődőket, a látogatókat a gyűjteménybe, ismerjük meg Szőlőhegynek, ennek az összetartó közösségnek sokszínű múltját és jelenét!

A kiállítás március 6-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.