Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 16. 09:09, vasárnap | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Dombóvári helytörténeti szakkör 4.

Dombóvári helytörténeti szakkör 4.

Az ősz elején ismét útjára indult a nagy múltú helytörténeti-honismereti szakköri munka az Illyés Gyula Gimnázium és a Dombóvári Helytörténeti Múzeum együttműködésével.

Legutóbb a skóla könyvtárába húzódtak be a kisközösség tagjai.
„Ki mit gyűjt?” ez volt a központi téma, amely során dr. Kriston Vízi József múzeumvezetővel egyfajta múzeumtörténeti időutazást tartottak.
Szent István ereklyéitől a főúri és egyházi kincstárakon át a honi polgárság áldozatvállalásának szép példáiig húzódott a több évszázados, izgalmas történetekkel teli gondolati sor.
Dr. Szenyéri Zoltán lelkes, a délutánon egymást váltó diákjai ismét örömmel köszöntötték Németh Richárd önkéntes gyűjtőt és múzeum-barátot, aki a régészek munkáját oly sokszor segítő és maguk ismereteit is állandóan bővítő múlt-ismereti hobbijáról beszélt szívesen. (Tudnivaló: ő és egy másik dombóvári lokálpatrióta jóvoltából került pontosan egy éve a helyi múzeumba egy igen becses és ritka, csónak alakú bronz fibula karácsonyi ajándékként!)

A szakkör érintettjei egy feladatterv véglegesítésén dolgoznak: 2013. március 22-én, a Gimnázium centenáriuma alkalmából egy iskola-történeti kiállítást rendeznek és nyitnak meg több hónapos időtartammal, - s ehhez már elkél a sokoldalú, pl. muzeológusi együttműködés is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.