Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 12. 11:11, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Dombóvári Herbárium - A görög mitológia növényvilága

Dombóvári Herbárium - A görög mitológia növényvilága

A Dombóvári Herbárium látogatóinak dr. Lehoczkyné Pörös Eszter a görög mitológia növényvilága címmel tartott előadást.

A Dombóvári Herbárium látogatóinak dr. Lehoczkyné Pörös Eszter, a világirodalom talán legjelentősebb alkotásai: Homérosz, Iliasz és Odüsszeia, valamint Ovidiusz, átváltozások (Metamorphoses) művei alapján „A görög mitológia növényvilága” címmel tartott előadást.

Az európai műveltség bölcsője, kiapadhatatlan ismeretek forrása a görög kultúra. A Prométeusz által felszabadított ember teremtette, istenektől, héroszoktól, sokféle, különleges elképzelt lénytől népes világban, legtöbbször átváltozással, csodás, gyógyító, vagy éppen végzetes hatással bíró növények születnek.

A mitológia történetei más művészetek alapjául is szolgálnak. Az ókor ismeretlen művészei, vagy a reneszánsz ismert festői, köztük Botticelli, Tintoretto, Veronese csodás alkotásai aprólékos részletességgel mutatják meg azokat. A történetekben több száz növényről, köztük fákól vagy azok gyümölcseiről, virágokról, mágikus (isteni) és gyógyító növényekről esik szó. Ezekből válogatott az előadó színes csokorra valót.

Találomra pár csodás átváltozás: Az egymást öregségükig szerető házaspárt Philémont és Baukiszt jóságukért, Zeusz halálukkor hosszú életű tölgy és hársfává változtatta.

Aprodité fává változtatta Myrrhát, az asszír király lányát, aki könnyek közt hozta világra gyermekét, a teremtés legszebb férfiját, Adoniszt. Myrrha könnyei az illatos, gyógyhatású mirhagyanta cseppek. Adoniszt vadászat közben halára sebezte egy vadkan. Kiontott véréből nőtt a most nyíló tavaszi hérics (Adonis vernális).

A jól ismert cickafark (Achillea millefolium) Achilleszről kapta a nevét aki ezzel a fűvel gyógyította harcosai sérüléseit. Gyógyító és minden egyéb tudását nevelőjétől, a bölcs és jóságos félig ember félig ló Kheiron kentaurtól kapta.

Hyacinthus a meghaló és újjászülető természet istene is baleset áldozatává vált. Az ő kiserkenő véréből fakadt a jácint virág (Hyacinthus). Jácint a kevés anyakönyvezhető férfi virágnevek egyike. Hyachinthus története ihlette a mindössze tizenegy éves Mozartot 1767-ben első színpadi művének az „Apollo és Hyacinthus”-nak komponálására.

Ezenkívül szó volt még a szivárvány istennőjéről elnevezett íriszekről, Paris almájáról, a nárcisz eredetéről és még sok érdekességről.

A Dombóvári Herbárium májusban is vár minden érdeklődőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.