Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Február 16. 08:41, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotók: Németh Gabriella

Dombóvári Herbárium – Magyarország legszebb arborétumai és botanikus kertjei

Dombóvári Herbárium – Magyarország legszebb arborétumai és botanikus kertjei

A Dombóvári Herbárium februári összejövetelén Orbán Jánosné és Orbán János a „Magyarország legszebb arborétumai és botanikus kertjei” című előadásával csodaszép helyekre, képzeletbeli kirándulásra hívta a jelenlévőket.

Az előadók minden helyszínt saját maguk által készített fotókkal mutattak be, ami még élvezetesebbé, hitelesebbé tette a beszélgetést.

A botanikus kertek – magyar nevükön füvészkertek – a lehető legpontosabban nyilvántartott élőnövény gyűjtemények melyek elsősorban a tudományos kutatást és oktatást szolgálják, de az ismeretterjesztés, kikapcsolódás színterei is. Valójában az arborétum is növénygyűjtemény, de ott túlnyomórészt fák és cserjék találhatók. Elnevezése is az élőfát jelentő latin „arbor” szóból ered.
Az arborétumok többnyire főúri kastélykertekből alakultak ki, a növények telepítése elsősorban esztétikai szempontok szerint történt. A növényi élőhelyek erőteljes pusztulása miatt vannak olyan fajok, amelyek már csak botanikus kertekben megtalálhatók.

Magyarországon harminckét botanikus kert nyújt lehetőséget kirándulásra, kikapcsolódásra. Köztük például a 82 hektáros Szarvasi Arborétumban, ahol többek közt a gróf Bolza Pál által telepített, évszázados. világhírű „Pepi-kert” is látogatható.

A Jeli Arborétum, melyet 1922-ben kezdett kialakítani gróf Ambrózy-Migazzi István. Ide a legtöbb látogatót a havas-szépe vagyis a rhododendron virágözöne vonzza május-júniusban.

A Debreceni Egyetemi Botanikus Kertjében mindössze 12 hektáros területén nyolcezer (!) növényfaj található. Itt alapították az első Füvészkertet Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály a híres, Magyar Füvészkönyv (1807) szerzői.
A Dombóvári Herbárium beszélgetés sorozata márciusban is érdekes témával vár minden érdeklődőt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.