Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2020. Október 13. 08:36, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata, fotók: Őri Gábor

Dombóvárról indult Párizsig jutott

Dombóvárról indult Párizsig jutott

Aggházy Gyula festőművész kiállítása a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a tárlatot október 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők a gyűjtemény nyitvatartási idejében.

2020. augusztus 19-én a helyi születésű festőművész, Aggházy Gyula (1850-1919) tiszteletére nyílott kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben.

A kiállítás ötletgazdája, életre-hívója Takács Istvánné helytörténész volt, aki a rá jellemző alapos, mindenre kiterjedő kutatómunkája során felvette a kapcsolatot Rühl Gizella műgyűjtővel, a TolnaArt.hu alapítójával és szerkesztőjével. A műpártoló hölgy jelentős gyűjteménnyel rendelkezik, a Tolna megyéhez kötődő művészek alkotásai között gyűjteményében megtalálhatóak Aggházy Gyula festményei is.

A megkeresésnek eleget téve örömmel bocsátotta a kiállítást szervező Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület rendelkezésére nyolc eredeti festményét, amelyek közül egyet – talán a megkeresésnek köszönhetően – a Pipázó férfi címűt, nem sokkal a megnyitót megelőzően vásárolt.

A műalkotások mellett a kiállítást gazdagítják a gyűjteményét képező korabeli művészeti kiadványok, katalógusok, pl.: a Műcsarnok 1877-es megnyitó kiállításainak katalógusa, az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat évkönyvei a századelőről, az 1920-as évek végéről, Szana Tamás: Magyar Művészek című könyve 1887-ből, Aggházy Gyula életrajzával. A tárlatot az eredeti alkotások mellett a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő festményekről készült reprodukciók egészítik ki, teszik teljesebbé a mára szinte elfeledett, a századelőn oly népszerű művész munkásságát.

Az időszakos kiállítást a szervezők eredetileg október 1-ig tervezték, de a nagy számú érdeklődésnek köszönhetően (egyéni látogatok, illetve több civil szervezet, baráti kör, csoport jelentkezett a Takács Istvánné helytörténész által tartott előadásokra) a tárlatot október 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a gyűjtemény nyitvatartási idejében.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény továbbra is szeretettel várja a látogatókat, tekintsék meg Aggházy Gyula kiállítását, a gyűjtemény közelmúltban megújult tárlatait, a járványhelyzethez alkalmazkodva, az előírt szabályok betartása mellett!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 08:26, szerda | Helyi

Dombóvár több utcájában kezdődnek útfelújítási munkálatok

Október utolsó hetében megkezdődnek a város több pontján az útfelújítási munkálatok.

2020. Október 20. 09:50, kedd | Helyi

Második helyen végzett a dombóvári csapat a 84 km-es futóversenyen

A Futóegerek csapata szombaton csatlakozott a Rókaűzőkhöz. Négy fős csapatban vállalták be a 84 kilométert, 1500 méteres szinttel nehezítve még a távot.

2020. Október 19. 08:34, hétfő | Helyi

Felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét

Október 18-án ünnepélyes keretek között felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét.

2020. Október 17. 20:51, szombat | Helyi

Megújultak a városi civil- és sportszervezetekkel való együttműködés keretei

2020. október 1-től a Civil Fórum helyett a Dombóvári Civil Szövetség működik, a sportszervezetek számára pedig a Dombóvári Sportszövetség biztosít lehetőséget az együttműködésre és érdekeik közös kifejezésére.