Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 24. 23:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Döntött a testület: összeférhetetlen a polgármester tisztsége

Döntött a testület: összeférhetetlen a polgármester tisztsége

A dombóvári képviselő-testület csütörtöki, zárt ülésén úgy döntött, Szabó Loránd független polgármester tisztsége összeférhetetlen azzal, hogy jogerősen elítélték.

A döntésről Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester tájékoztatta az MTI-t, egyben közölte, Szabó Loránd nem vette át a helyszínen a határozatot.

A fideszes többségű testület egy háromtagú eseti bizottság vizsgálata után mondta ki az összeférhetetlenséget, mert Szabó Lorándot a Kúria 2012. januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára.
A polgármester azzal követte el a bűncselekményt, hogy 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi vezetőjét 211 millió forint átutalására önkormányzati cégeknek.

Nagy Roland, a testület Fidesz-frakciójának vezetője a csütörtöki ülés után az MTI-nek azt mondta: a bizottság a jogszabályokra, ügyvédi állásfoglalásra és saját erkölcsi megítélésére hagyatkozva állapította meg az összeférhetetlenséget.
A frakcióvezető közlése szerint a testület határozatot hozott arról is, hogy Szabó Loránd május 29-től június végéig szabadságát tölti. Mint mondta, a munkáltató, a képviselő-testület meghatározhatja a polgármester éves szabadságolási tervét, amitől a város vezetője negyven százalékban eltérhet.

Szabó Loránd a tisztségéről hozott döntést követő nyilvános ülésen kijelentette: vitatja az összeférhetetlenséget, amely - álláspontja szerint - az előzetes mentesítés miatt nem áll fenn. Közölte azt is, hogy nyolc napon belül a Szekszárdi Törvényszékhez nyújt be fellebbezést."Dombóvár érdekében továbbra is végzem a munkámat" - jelentette ki.

A szabadságáról szóló döntéssel kapcsolatban a távirati irodának elmondta: a határozat végrehajtását polgármesteri jogkörénél fogva felfüggeszti.
"Nem lehet polgármestert kényszerszabadságra küldeni, amikor nincs alpolgármester" - jegyezte meg Szabó Loránd, aki Kerényi Zsolt alpolgármesteri jogkörét 2011. május 26-án megvonta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.