Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 20. 10:36, szombat | Helyi
Forrás: szöveg: kristonvízi fotók: Dénes Andrea és Kriston Vízi József

Dr. Gebhardt Antalra emlékeztek

Dr. Gebhardt Antalra emlékeztek

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának számos dél-dunántúli programja között egy érdekes rendezvényre került sor az elmúlt napokban.

A dél-nyugat tolnai kisváros, Dombóvár helytörténeti gyűjteményének kezdeményezésére még 2010 őszén indult az a sorozat, amelynek csúcspontjakéntPécsett, a Baranya megyei Múzeumok Igazgatóságának Természettudományi Osztályaadott otthont egy tudomány-közi konferenciának. KözéppontjábanDr. Gebhardt Antal(1887-1972), néhai dombóvári járásbíró, jogi és bölcsészdoktor, ki végül is képzett természettudósként írta be nevét a hazai művelődéstörténetbe.

Polihisztor vidéki értelmiségi a 20. században - ez volt átfogó címe a konferenciának, a kamara kiállításnak, amelyet másnap egy abaligeti kirándulás zárt, "Az erdő íze ősszel" sorozat részeként egyúttal. Az izgalmas munkaülés díszvendégeDr. Vass Annavolt, aki a jó emlékezetű Dr. Gebhardt Antal munkatársa (és máig hű szakmai társa) volt 1955-től. A nyitó előadást az ötletgazda, a Dombóváron működődr. Kriston Vízi Józseftartotta meg"Csaknem elfelejtett bogarasmuzeológusok"címmel. Őt követte - a szintén dombóvári gyökerekkel is bíró -Dománszky Zoltán, a Tolna megyei Természetbarát Szövetség vezetője, aki "Túrák, utak és ösvények, barlangi bejárók Gebhardt doktor nyomában - mai szemmel"tartott vetített képes előadást. A déli szünet előttKisbenedek Tibor, a Természettudományi Osztály mostani vezetője tartott múzeum- és eseménytörténeti áttekintéstGebhardt Antal múzeumi éveiről. EzutánHorvatovich Sándor,szintén a házigazda múzeumi részleg munkatársa tartott érdekfeszítő, valódi kéz- és szem közelbe hozott gyűjteményi fiókokkal demonstrált áttekintéstGebhardt Antal coleopterológiai kutatásairól. (A rovar és/vagy bogár örökzöld dilemmát többször is és elegánsan oldotta meg és fel Horvatovich kolléga!)Dezső JózsefPhD környezetmérnök, egyetemi adjunktus (PTE Környezettudományi Intézet) "A mecseki barlangok kora" címmel nyújtott minden résztvevőnek egy izgalmas, csaknem tanórányi ismeretet. Végezetül a Baranya Megyei Természetjárók Szövetségének elnök asszonya,Tóth Kláraosztotta meg érzelmektől sem mentes gondolatait "Mit köszönhetnek a természetjárók Gebhardt Antalnak?" címmel, amely során külön is felhívta a figyelmet Gebhardt Antal gazdag ismeretterjesztő munkáinak stílusára, az abból áradó természet- és ember szeretetére.
A családias légkörben lezajlott tanácskozás másnapján már derült és napos időben kerekedett fel egy maroknyi csapat arra aGebhardt Antalnak szentelt mecseki túrára, amely a Pécs Abaliget - Sárkány forrás - Orfű - Pécsútvonalonzajlott.
Dombóvár város polgármesterének megbízásából dr. Kriston Vízi József jelenthette be a program résztvevői s a mostani nyilvánosság előtt: Dombóváron a 2013-tól induló újabb, középtávú természet- és környezetvédelmi program a jeles előd, Dr. Gebhardt Antal nevét fogja viselni!
szöveg: kristonvízi
fotók: Dénes Andrea és Kriston Vízi József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.